Länsi-Uusimaa Ilta

Aktiivimalli aiheutti Lohjalla nopeasti ruuhkan työkokeiluun – "Ihmisillä on paniikki"

Lohjan Seudun Työttömien puheenjohtaja Sauli Mustonen, työkokeilussa oleva Hiwa Tofik ja yhdistyksen entinen puheenjohtaja Sakari Kataja rakensivat sirkkelin katkaisupaikkaa yhdistyksen uudella verstaalla Nummentakana.

Heli Kurimo

Lohjan seudun työttömien yhdistyksessä mietitään nyt kuumeisesti, miten jokaiselle halukkaalle löytyisi työkokeilupaikka tai kuntouttavaa työtä. Sihteeri Katja Wirmaneva kertoo, että tarve on noussut vuodenvaihteen jälkeen lyhyessä ajassa merkittävästi. Hänen mukaansa on ilmeistä, että muutos johtuu työttömyysturvan uudesta aktiivimallista.

– Ihmisillä on paniikki ja he ajattelevat, että maksut jäävät vajaaksi, jos ei äkkiä löydy työkokeilua, että saisi edes minimimäärän tukea, Wirmaneva sanoo.

Kuntoutettavat tekevät yhdistyksessä viikossa 1–4 päivää työtä. Työkokeilussa neljän tai viiden tunnin työpäiviä on viikossa viisi. Työttömien yhdistyksessä on tarjolla keittiöpuolen työtä, siivoamista, logistiikkaa, pihatöitä ja verstaalla esimerkiksi pienimuotoisia korjaus- ja pintakäsittelytöitä.

Kuinka monta ihmistä yhdistys voi ottaa työkokeiluun kerralla?

– Työkokeilussa ja kuntoutuksessa mahtuu nyt olemaan noin 20 ihmistä. Nyt meille olisi tulossa 3–4 ihmistä kuntouttavaan työhön, mutta heidän työn aloitusta joudutaan siirtämään helmikuuhun, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Sauli Mustonen.

–  Samalle päivälle ei kannata ottaa montaa siivoojaa, etteivät he ole toistensa jaloissa, Wirmaneva kertoo.

Myöhemmin työntekijöiden määrä saattaa kasvaa, kunhan Nummentaustan uudet tilat saadaan kokonaan valmiiksi.

– Tällä hetkellä työkokeiluun on mahdollisuus päästä, jos pystyy tekemään työtä omatoimisesti, Mustonen sanoo.

Onko yhdistyksellä tarjota vaihtoehtoisia suunnitelmia, jos työssäkokeilun tarve kasvaa entisestään?

– Jos kuulemme, että jossain muualla on avoimia paikkoja, niin totta kai kerromme. Välillä meillä käy aikuiskoulutuksen puolelta ihmisiä tekemässä opintoja. Minä olen opettanut muun muassa taloushallintoa, Wirmaneva sanoo.

Lohjan Seudun Työttömät ry on muuttanut alkuvuodesta Sairaalatieltä Nummentaustan vanhasta koulusta ja päiväkodista vapautuneisiin tiloihin.

– Moni kävelee meille suoraan sisälle kysymään työkokeilupaikkaa. He ovat kuulleet kavereilta, että meillä on kiva olla töissä. Tänne tullaan mielellään tutustumaan, sanoo sihteeri Katja Wirmaneva.

Puheenjohtaja Sauli Mustonen sanoo, että hakijat ovat niin nuorempia kuin varttuneempiakin.

– Kaverit jututetaan ja kyselemme elämäntilanteesta. Haluamme antaa kuitenkin kaikille mahdollisuuden ja pitää kynnyksen matalana.

Mustonen muistuttaa, että yhdistyksessä työskentelee ihmisiä hyvin erilaisilla taustoilla.

– Täällä on monenlaista porukkaa. Tiukkapipoiset eivät ehkä pärjää.

Muuttuuko yhdistyksen toiminta uusissa tiloissa?

– Tilat eivät ole valtavat, mutta mitään toimintaa ei tarvitse rajata pois. Iltapäiväkahvila on ollut tauolla, joten katsotaan jatketaanko sitä. Iltapäivätoiminta ja sen kehittäminen vaatii kuitenkin vetäjän. Myös verstaspuolelle on tarkoitus keksiä tulevaisuudessa uutta, Wirmaneva kertoo.

Tätä aktiivimalli tarkoittaa

Työttömän työnhakijan on tarkastelujakson aikana täytettävä aktiivisuusedellytys, jotta työttömyysetuutta maksetaan täysimääräisenä myös tarkastelujakson jälkeen.

Tarkastelujakso on 65 etuuden maksupäivää, eli noin kolme kuukautta. Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, niin työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

Aktiivisuusedellytys tarkoittaa joko 18 tunnin palkkatyötä, viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa tai viisi päivää muuta rekrytointia tukevaa toimintaa. Yritystoiminnassa tulee saada vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta, joka vuonna 2018 on 241 euroa. (vuonna 2018: 241 euroa)

Etusivulla nyt

Uusimmat: Länsi-Uusimaa Ilta

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat