Länsi-Uusimaa Ilta

Palomestari Olli Ryhänen: perheenisän tavoitteena on turvallisuus

VIIKON VIERAS Palomestari Olli Ryhäsellä on monta rautaa tulessa. 112-päivä kiinnittää huomion paloturvallisuuteen.

112-päivä on 11. helmikuuta. Lohjan paloasemalla (Harjunseläntie 4) tapahtuma-aika on klo 13-16. - Päivän aikana on mahdollisuus tutustua pelastuslaitoksen ajokalustoon ja henkilöstöön sekä saada vinkkejä turvalliseen arkeen, palomestari Olli Ryhänen vinkkaa.

Annukka Vakkuri

Lohjalainen palomestari Olli Ryhänen löysi toiveammattiinsa mutkan kautta. Hangon paloasemasta vastaava palomestari ajatteli ensin olevansa diplomi-insinööri.

– Opiskelin lukion ja armeijan jälkeen jonkin aikaa Espoossa Otaniemessä teknillisessä korkeakoulussa. Jossain vaiheessa alkoi tuntua, että opinnot junnaavat paikallaan.

– Katselin työkoneensa ääressä koko päivän istuvaa insinööriä ja mietin, että en minä tuollaista työtä ehkä haluakaan tehdä.

Pohtiessaan haaveammattiaan uudelleen lapsuuden aikainen palokuntaharrastus alkoi saada tilaa Ryhäsen mielessä.

– Menin mukaan vapaapalokuntaharrastukseen 9-vuotiaana. Tähän minut innoitti mukaan parhaan kaverin palotarkastajana työskennellyt kummisetä. Kiinnostukseni palokuntatyöskentelyyn ei koskaan ehtinyt vuosien aikana sammua.

Ryhänen aloitti nelivuotisen palopäällystön koulutusohjelman pelastusopistolla Kuopiossa vuonna 2005.

– Palomestariksi voi valmistua kahta eri polkua pitkin: suoritettuaan ensin palomiehen ja paloesimiehen koulutuksen voi edetä palopäällystöön tai toinen vaihtoehto on hakeutua nuorisolinjan kautta vaikkapa palomestarin tehtäviin, niin kuin itse olen tehnyt.

Helmikuun 11. päivä vietetään perinteisesti 112-päivää, jolloin valtakunnallisesti halutaan muistuttaa kiinnittämään huomiota kodin paloturvallisuusasioihin.

– Jo melko pienille lapsille voi ja pitää opettaa miten pitää toimia hätätilanteissa. Esimerkiksi, jos kodissa alkaa palovaroitin soida tai asunnossa on savua. Mitä pienempi lapsi, sen yksinkertaisemmat ohjeet. Tärkeintä vaaratilanteessa on poistua asunnosta ja hakea aikuisen apua.

Ryhänen muistuttaa, että tärkein asia paloturvallisuudessa on tulipalon ehkäiseminen.

– Usein palo saa alkunsa sähkölaitteista. Niiden käyttöön kannattaa säännöllisesti kiinnittää huomiota. Laitteiden on syytä olla ehjiä ja tarkistaa, että ne eivät saa esimerkiksi virtaansa pölyisestä jatkojohtoletkasta. Myös jatkojohtoa käytettäessä tulee muistaa, että se on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön ja ylikuormittumisen riski on suuri, jos samaan pistokkeeseen vetää kiinni useamman johdon.

Perheellisen miehen omasta pistorasiasta ei tällä hetkellä kovin montaa tyhjää paikkaa löydy: töiden ja opiskelun lisäksi miehen huomio jakaantuu perheen neljään lapseen ja lemmikkieläinlaumaan. Lasten lisäksi perheessä temmeltää kissa, koira, kani ja neljä lammasta.

– Näissä olen antanut vaimolle ja lapsille myöten, mitäköhän meille tulee seuraavaksi? Ryhänen hymähtää ja lisää samaan juoneen vaimollekin jäävän toisinaan aikaa.

Jo lukioaikana puolisonsa Anna Ryhäsen löytänyt mies opiskelee parhaillaan ylemmän AMK:n insinööriopintoja.

– Työn ja perhe-elämän yhdistämiseen tuo oman vivahteensa myös palomestarin työhön kuuluva 24 tunnin päivystysvuoro.

Lasten harrastukset nielaisevat perheen arjesta huomionarvoisen siivun. Perhekalenteriin on merkitty niin jalkapalloa, ratsastusta kuin kuvataidekouluakin.

– Onneksi meidän molempien vanhemmat ovat mukana pyörittämässä tätä rumbaa ja naapureiden kanssa saadaan harrastuksiin kimppakyytejä järjestettyä, mies kiittää.

Kirsikkana kakun päällä Ryhänen toimii poikiensa jalkapallojoukkueen joukkueenjohtajana.

– Kirsikat on muuten hyviä, Olli Ryhänen sanoo nauraen.

Olli Ryhänen

Syntynyt Lohjalla vuonna 1981.

Asuu Lohjan Pullissa perheineen. Perheeseen kuuluvat puoliso Anna Ryhänen ja neljä lasta: 13- ja 5-vuotiaat tyttäret ja 11-vuotiaat kaksospojat, sekä lampaita, kissa ja koira.

Työskentelee vastaavana palomestarina Hangon paloasemalla. Vastaa Hanko-Raasepori-Inkoon alueesta.

Opiskelee parhaillaan ylemmän AMK:n insinöörin opintoja.

Harrastaa poikiensa jalkapallojoukkueen joukkueenjohtamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Länsi-Uusimaa Ilta

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat