Nuoret

Etsivä nuorisotyöntekijä Janne Järvelä pitää yhteyttä nuoriin somessa, mutta uskoo, että ystävyyssuhteet solmitaan yhä perinteisesti.

Some vie, mutta ystävät ja etenkin hyvä kaveriporukka ovat nuorille yhtä tärkeitä kuin aiemminkin

Etsivä nuorisotyöntekijä Janne Järvelä kuvaa omaa livevideota nettiin. Parhaimpien ystävyyssuhteiden hän uskoo kuitenkin syntyvän ihan perinteisellä tavalla.

Teemu Vestovuo

LOHJA | – Some muuttaa kuvaa vähän, mutta kyllä kaverit ovat edelleen tärkeitä nuorille ja muillekin. Yhä edelleen hyvien asioiden jakaminen lisää hyvinvointia ja taakan jakaminen helpottaa, etsivä nuorisotyöntekijä Janne Järvelä sanoo.

Järvelä on toiminut nuorten kanssa jo pitkää ja tietää, että nuorille ystävyys on usein ryhmään kuulumista.

– Ryhmään kuuluminen on monelle todella tärkeää. Onkin äärimmäisen tärkeää, että jokainen nuori löytäisi oman hyvän ryhmänsä, sellaisen, jossa voi olla oma itsensä. Hyvä porukka auttaa pääsemään vaikeiden aikojen yli, toisaalta huono aiheuttaa vaikeuksia. ja johonkin kuuluminen voi olla niin tärkeää, että nuori haluaa olla mukana vaikka ryhmän tekemiset eivät olisi hyviä, jos ryhmä on ainoa, joka hyväksyy hänet..

Nuoria Järvelä tapaa nuorisotalolla ja somessakin. Hän tekee livevideota nettiin ja pitää yhteyttä nuoriin Facebookin, Instagramin ja Snapchatin kautta.

Vaikka some on nuorille tärkeä, uusia ystäviä sen kautta on vaikea löytää.

–Tuntuu, että somessa, vaikka Facebookissa, tavataan ehkä enemmän jo niitä, jotka tuntee, Järvelä sanoo

Parhaiten nuorisotyössäkin some tavoittaa ne, jotka ovat jo ennestään tuttuja. Sen kautta pidetään myös yhteyttä. Mutta yhteydenpidon tahti on nyt toinen.

– Ennen nuoret sietivät ehkä paremmin yksinäisyyttä. Ymmärrän, että nykyään joku ahdistuu yksinäisyydestä nopeammin, kun tottuu, että pitää olla koko ajan tavoitettavissa ja saada vastaus heti. Lapsena asuin syrjemmällä. Mentiin jalkapallokentän laidalle, odotettiin tunti ja katsottiin, tuleeko muita tai ajettiin kolme kilometriä kaverin luo toteamaan, ettei ketään olekaan kotona, Järvelä nauraa.

Järvelä kohtaa työssään paljon myös niitä, joilla ei mene hyvin.

Joillekin heistä hänestä tulee se ainoa aikuinen kaveri.

– Meillä on aikaa ja läsnäoloa. Nuorisotalolla villimmät nuoret hakeutuvat usein aikuisen seuraan ja haluavat huomiota. Usein syntyy luottamissuhde ja nuori uskaltaa avautua. Me nähdään aika paljon nuoria, jotka kokevat raskaita vastoinkäymisiä. Suurimmalla osalla nuorista menee kuitenkin hyvin, mutta ne, joilla ei mene, ovat yhä moniongelmaisempia.

Tiukkoja paikkoja voi olla vaikka koulun loppuminen. Toisaalta ne samat hetket avaavat ovia uuteen.

– Itse kävin Nummella lukion ja päädyin Haapavedelle ammattikorkeaan. Ensin vähän mietitytti, mutta jälkikäteen ymmärsin, miten uuteen meno kannatti, hän sanoo.

Järvelä uskoo, että parhaita paikkoja ystävyyssuhteiden luomiseen ovat edelleen ne perinteiset.

– Koulu, työ, harrastukset. Niissä luodaan sosiaaliset verkostot. Jos tuntuu, ettei ole ystäviä, kannattaa kokeilla uutta harrastusta. Kahvilassa uusien ystävien tapaaminen on ehkä hankalaa, eikä baareissakaan luoda pitkäikäisiä suhteita. Kyllä todelliset ystävyydet syntyvät yhteisestä mielenkiinnosta ja selvin päin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Nuoret

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat