Länsi-Uusimaa Ilta

Vuoden koululaisliikkuja Rania Mattila: "Joukkuepelaaminen voi joko vahvistaa itsetuntoa tai heikentää sitä"

Järnefeltin koulun 8-luokkalainen Rania Mattila valittiin vuoden koululaisliikkujaksi.

Annukka Vakkuri

Järnefeltin koulun kahdeksasluokkalainen Rania Mattila muistelee nauraen hetkeä, kun liikunnanopettaja tuli keskeyttämään hänen oppituntinsa.

– Ope pyysi mua käytävään kesken tunnin, ja olin ihan, että apua, mitä mä olen nyt tehnyt. Sitten hän kertoi, että mut on valittu johonkin koululaisliikkuja-hommaan, että mä olen tsempannut ja kannustanut muita ja saan sellaisen maininnan. No, olin tietysti helpottunut, että mä en ollutkaan tehnyt mitään hölmöä, tyttö sanoo nauraen.

Mattila on valittu vuoden koululaisliikkujaksi. Valinta julkistettiin liikunnanopettajien Opintopäivillä helmikuun alussa Kisakalliossa.

Liikunnan ja terveystiedon opettajat ry:n perustelut valinnalle kuuluvat kiteytetysti seuraavasti:

– Rania on aina iloisella mielellä mukana ja tsemppaa ja kannustaa myös muita ryhmän jäseniä. Hän on liikuntatuntien aurinko ja ilopilleri. Rania on liikunnallisesti lahjakas ja on osoittanut osaamistaan myös koulujen välisissä turnauksissa. Hän suhtautuu avoimesti ja positiivisesti kaikkeen uuteen sekä on aina ystävällinen kaikille.

Mattila sanoo muiden kannustamisen tulevan luonnostaan.

– Pääsin tosi pienenä isoveljien ja heidän kavereiden jalkapallopeleihin mukaan pihalle ja vaikka aluksi olin vain pallonhakijan roolissa, pääsin myöhemmin myös pelaamaan. Kyllä rohkeus osallistua ja kannustus on tullut kotoa.

– Kun näkee miten muiden kannustaminen vaikuttaa heihin, sitä haluaa automaattisesti jatkaa. Tietäähän sen itsekin, miten hyvältä kehut ja kannustaminen tuntuvat.

Rania harrastaa jalkapalloa Virkkalan Tarmon naisten joukkueessa.

– Olen pelannut noin vuoden verran. Ensin otin kauheat paineet futiksessa, kun en ollut tottunut, että minulle huudetaan, mene sinne ja tänne. Ei meillä kotipihan peleissä kukaan sillä tavalla huutanut käskyjä.

Teini-ikäinen pohtii joukkuelajien vaikutusta nuoriin harrastajiin.

– Joukkuepelaaminen voi joko vahvistaa itsetuntoa tai heikentää sitä. Tosi paljon on valmentajasta kiinni.

– Uskon, että kotonakin voi harrastaa, pihamailla toisten lasten kanssa ja vain iloita yhdessä pelaamisesta, joka ei ole niin tavoitteellista. Huomaan esimerkiksi itsessäni, että en ole niin voitonhaluinen. Minulle on tärkeää, että pääsen paikalle pelaamaan ja pidetään hauskaa yhdessä.

Maanläheisiä arvoja kantava nuori luonnehtii itseään tytöksi, joka tuskastuu ”kavereiden shoppailureissuilla”.

– Olen ihan, että ei, pitääkö meidän mennä johonkin kauppaan sisälle, että eikö voitaisi vaan muuten hengailla yhdessä, Rania sanoo nauraen.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat peruskoululaisella vielä avoimet.

– Ajattelin mennä Lohjan lukioon. Työllä olisi kiva voida elättää itsensä, että ammatti täytyy valita sen mukaan. Ei ehkä niinkään sillä periaatteella, että työ on aina kivaa ja mukavaa, eihän mikään työ voi sitä koko ajan olla.

Vuoden koululaisliikkujan titteli antaa Rania Mattilalle lisäenergiaa kevääseen.

– Vaikka isoveli on naljaillut, kun syön sohvalla karkkia, että täälläkö se meidän vuoden liikkuja on, niin totta kai palkinto on tuonut lisäboostia arkeeni. Täytyy osoittaa, että ei se ollut turha palkinto!

Rania Mattila

Syntynyt Lohjalla vuonna 2003.

Asuu maalla Lohjalla perheensä kanssa.

Harrastaa jalkapalloa Vitan naistenjoukkueessa. ”Ensin en halunnut mennä treeneihin, koska siellä huudetaan niin paljon ohjeita, nyt odotan pelejä innolla.”

Käy 8. luokkaa Järnefeltin koulussa.

Liikunnalliset terveiset: ”On hyvä fiilis, kun tietää, että on tehnyt jotain hyödyllistä omalle keholleen. Mieli paranee, kun liikkuu! Koulussa kivointa on liikunta.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Länsi-Uusimaa Ilta

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat