Länsi-Uusimaa Ilta

Lohjalainen Nina Leino lähtee Afrikkaan kiipeämään, koska hän on tyttöjen ja naisten puolustaja

VIIKON VIERAS Nina Leino lähtee Afrikkaan kiipeämään osallistuakseen kansainväliseen kehitysyhteistyöhön.

Lohjalainen Nina ”Ninni” Leino on valittu vapaaehtoiseksi Kapua Malawi 2018 -tiimiin. Kapua kerää varoja kehitysmaiden tukemiseksi kiipeämällä maailman vuorille. Syksyllä Malawiin on lähdössä 17 suomalaista. Keräystavoite on 100 000 euroa.

Annukka Vakkuri

Majoja ”kakarasta asti rakennellut” lohjalainen Nina Leino haluaa tehdä jotain konkreettista maailman naisten ja tyttöjen pelastamiseksi.

Eikä vain halua, vaan myös tekee.

Lohjalla perheineen 14 vuoden ajan asunut Leino on yksi Kapua 2018 Malawi-tiimiläisistä.

Kapua 2018 Malawi kerää varoja kehitysmaiden tukemiseksi, jotta maissa asuvilla nuorilla ja naisilla olisi mahdollisuus käydä koulua, oppia terveystaitoja, tuntea oikeutensa ja osallistua yhteisönsä kehittämiseen.

– Olen syntynyt Suomeen, saanut kasvaa täällä tyttönä ja naisena. Olen saanut käydä koulua, hankkia koulutuksen ja työskennellä. Perustanut perheen ja mennyt naimisiin, silloin kun olen itse halunnut, en 11-vuoden iässä, joka on kehitysmaissa tytöillä yleistä.

– Jos voin jotenkin omalta osaltani olla mukana mahdollistamassa tätä myös niiden maiden tytöille ja naisille, joilla ei ole käynyt näin hyvä tuuri kuin meillä täällä Suomessa syntyneille, niin todellakin olen mukana ja aivan liekeissä tästä hommasta!

Luksiassa taideteollisuusalan sisustusrakentaja-linjalla opettajana työskentelevä Leino toteaa saaneensa syntyessään mukaan ”jonkun poikageenin”.

– Kaikki työni ovat liittyneet yleensä jotenkin rakentamiseen. Suunnittelen, teen lavasteita ja kuvataiteita, nautin koska hommaan liittyy myös luovuusaspekti ja saan toteuttaa työssä mielihalujanikin, Leino naurahtaa.

Työstä löytyy myös kuormitustekijöitä.

– Olen jonkin verran huolissani joidenkin oppilaiden kohdalla siitä, miten he näkevät vastuunsa opiskelustaan ja omasta vastuustaan omaan tulevaisuuteen, Leino muotoilee.

Sekä työssään, että vapaa-ajallaan partiotoiminnassa Virkkalan Tulentekijöissä akelana (ohjaajana) vaikuttava Leino kokee nuorten syrjäytymisen ehkäisyn läheiseksi.

– Siihen Kapua-projektikin tähtää. Kun oikeasti alkaa miettiä maailman tilaa, eikö ole lievästi sanottuna kohtuutonta, että joillakin lapsilla ei ole oikeutta esimerkiksi päättää omasta kehostaan eikä minkäänlaisia seksuaalioikeuksia siihen?

Leino sanoo häneltä myös kysytyn, että ”eikö Suomessakin olisi avuntarvitsijoita?” Tähän naisella on oiva vastaus.

– On todella tärkeää, että meillä Suomessa myös autetaan ja tehdään hyväntekeväisyystyötä. Koen toteuttavani partiolaisten ideologiaa: osallistua paremman maailman tekemiseen.

Vanhemmuuteen, työhön ja sudenpentujen ohjaamiseen Leino löytää virtaa itselleen rakkaan lajin parista.

– Koris! Ja erityisesti meidän kova joukkue Lou Basketissa, Lady Lou! Se on henkireikäni ja treeneihin on hirveän mukava mennä, Nina Leino kiittää.

Kahvin ystäviä nainen kehottaa tukemaan kapualaisia.

– Kohta Lohjan Cafetoriaan tulee myyntiin Malawi-kahvia, jota ostamalla tukee keräystavoitettani saada kasaan 6004 euroa.

Suomesta on lähdössä kapuamaan apua yhteensä 17 tiimiläistä ensi syyskuussa. Tiimiläiset kiipeävät Malawin korkeimmalle vuorelle, Mt. Mulanjelle 3002 kilometrin korkeuteen.

– Meidän tiimi Ninnu Kapuaa apua- 2018 Malawi on mukana myös Jääkarusellifestivaaleilla Lohjalla ensi viikonloppuna, tulkaa kannustamaan!

Nina ”Ninnu” Leino

Syntynyt Helsingissä vuonna 1973.

Asuu perheineen Virkkalassa, muutti Lohjalle 2004. Perheeseen kuuluvat puoliso, puolison aikuinen tytär Liina perheineen ja 16- ja 13-vuotiaat pojat Lauri ja Niilo sekä perheen koirat Milli ja Lili.

Koulutukseltaan rakennusinsinööri (AMK) ja ammattiopettaja.

Työskentelee opettajana Luksian Taideteollisuusalan Sisustusrakentaja-linjalla, jota on myös ollut perustamassa.

Toimii vapaaehtoisena partiossa; Virkkalan Tulentekijät ry:n sudenpentujen ohjaajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Länsi-Uusimaa Ilta

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat