Länsi-Uusimaa Ilta

Intohimoinen luonnon tarkkailija Jan Södersved: linnut ovat loputtoman mielenkiintoinen eliöryhmä

Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved kannustaa tarkkailemaan luontoa ja lintuja. - Ihminen voi oppia luonnosta loputtomasti uusia asioita.

Annukka Vakkuri

Lohjalainen lintuasiantuntija ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved muistelee 1970-luvun ”luontokerhojen kulta-aikaa”.

– Silloin linnut olivat nuorten keskuudessakin suositumpia kuin mopot, mutta muun muassa peruskoulu-uudistus näivetti luontokerhot, sanoo Lohjan Yhteislyseon aikana Etsijät-kerhon puheenjohtajana toiminut ja sittemmin Lohjan luontokerhon jo nuorena poikana perustanut Södersved.

– Silloin 1970-luvulla kerho toimi aktiivisesti, meillä oli noin 70 jäsentä.

Lohjalla Pullissa maaseudulla perheineen asuva mies lumoutui linnuista jo nuorena.

– Pikkupoikana juoksin haavin kanssa perhosten perässä ja opin tunnistamaan perhoslajeja. Se kenties herätti kiinnostukseni luontoon.

– Linnut ovat loputtoman mielenkiintoinen eliöryhmä ja niitä on kaikkialla kaikkina vuodenaikoina. Linnut tarjoavat jatkuvasti mahdollisuuksia oppia uutta, sanoo lintuasiantuntija ja Linnut-lehden päätoimittajana työskentelevä Södersved.

Tiesitkö, että tervapääsky saattaa pesästä lähdettyään laskeutua seuraavan kerran lepäämään vasta parin vuoden kuluttua? Tai, että jotkin lintulajit lentävät sadan kilometrin tuntivauhdilla?

Paukkuva pakkanen ei vielä ole lintujen paluumuuton kulta-aikaa, mutta aloittelevalle lintubongarille talvi ja alkukevät ovat otollisin hetki aloittaa lintuharrastus.

– Alkukeväästä ja talvella lintuja on sen verran vähemmän, että niitä on helpompi tunnistaa. Jos asettaa tavoitteeksi oppia kaksi lajia viikossa, tekee se vuodessa jo sata lajia.

Lukioikäisestä saakka Länsi-Uusimaa-lehteen lintuaiheisia juttuja kirjoittanut ja muutamia lintukirjoja kirjoittanut Södersved on harrastanut lintuja lähes kaikin mahdollisin tavoin: hän tekee lintulaskentoja, rengastaa, kuvaa ja käy bongaamassa lintuja.

Myös järjestötoiminnassa miehen näpit ovat syvällä: hän on luotsannut Lohjan Lintutieteellistä yhdistystä Hakkia sen perustamisesta saakka vuodesta 1996 vuoden 2011 loppuun ja istunut sitä ennen BirdLife Suomen hallituksessa.

BirdLifen tiedottajana mies on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Tiedotuksen lisäksi työhön kuuluu Linnut-lehden toimittaminen.

Tänä vuonna Linnut-lehden kansi on ehdolla Edit-kansikilpailussa parhaaksi aikakausilehtien kanneksi. Ehdolla on 20 aikakausilehden kantta vuoden 2017 kanneksi.

Eläimet ja luonto yhdistettynä kirjoittamiseen on biologiksi opiskelleelle miehelle ollut luontainen tapa hankkia elantonsa.

Södersved on työskennellyt aikoinaan Eläinmaailma-lehdessä sekä toimittajana että päätoimittajana.

Maaliskuun 2. päivänä jälleen järjestettävä Lohjan luontokuvailta on ollut suosittu vuodesta toiseen.

Nyt 20. juhlavuottaan viettävä tapahtuma on kerännyt pari sataa luontoharrastajaa yhteen vuodesta toiseen.

Aikanaan tapahtuman perustamisessa mukana ollut Södersved kehottaa myös uusia ihmisiä tulemaan mukaan.

– Luonnon ihmettelyn ja seuraamisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä ja se tuo erittäin hyvää vastapainoa kiireisen arjen keskelle ja edistää terveyttä muutenkin runsaasti. Se, että ylipäänsä on ulkona ja liikkuu on hyvä asia, mutta jos siihen yhdistää vielä aktiivisen ajattelun ja tarkkailun, ovat vaikutukset ylivoimaisia, Jan Södersved hymähtää.

Perinteinen Lohjan luontokuvailta, jossa tunnetut valokuvaajat kertovat sanoin ja kuvin kokemuksistaan luonnossa järjestetään 2.3. 2018 perjantaina klo 18 Laurentius-salissa.

Vuoden 2018 luontokuvaillassa esiintyvät Antti Haataja, Kimmo Ohtonen ja Heikki Willamo.

Jan Södersved

Syntynyt vuonna 1961 Vaasassa.

Muutti Lohjalle 1968.

Koulutukseltaan biologi.

Asuu Pullissa vaimonsa ja kahden aikuistuvan lapsensa kanssa.

Länsi-Uusimaa-lehdessä kesätoimittajana 1979,

Kirjoittanut ja toimittanut useita kirjoja, joista viimeisin on Linnut. Luonnossa, osat 1-3. Julkaistu 2007–2008.

Kirjoittanut luontojuttuja lehtiin ja kirjoihin.

Tehnyt lintulaskentoja 1980-luvulta alkaen, harrastanut valokuvausta ja ollut järjestöaktiivi 1970-luvulta saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Länsi-Uusimaa Ilta

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat