Puheenaihe

Suomea uhkaa sähkölakko – näin työtaistelu vaikuttaisi kodeissa

Ammattiliitot ja työnantajat valmistautuvat maaliskuun loppupuolella mahdollisesti alkavaan laajaan sähkö- ja energia-alan lakkoon.

Riitta Ketola / Arkisto

Sähköliitto ja JHL ovat tänään ilmoittaneet aloittavansa Energia-, ICT- ja verkostoalalla lakon, joka alkaa 26. maaliskuuta kello 6.00 ja päättyy 28. maaliskuuta kello 18.00.

Palta pitää päätöstä erittäin valitettavana. Mahdollinen lakko vaikuttaisi sekä yritysten että kotitalouksien arkeen ja vaikeuttaisi muun muassa teollisuusyritysten toimintaa. Lakon tarkempia vaikutuksia selvitetään parhaillaan. Lakko koskee noin 5 000 Sähköliiton jäsentä.

Neuvotteluja Energia-, ICT- ja verkostoalan työehtosopimuksen uudistamiseksi on käyty marraskuun lopulta lähtien. Neuvottelut ovat edenneet erittäin nihkeästi ja kaikki on käytännössä edelleen auki. Helmikuun alussa julistettu ylityökielto jatkuu edelleen.

Mahdollisen työtaistelun ulkopuolella ovat ihmishengen ja terveyden turvaamiseksi tehtävät työt.

Julkisen ja hyvinvointialan liiton mukaan neuvottelut katkesivat, koska työnantajapuoli oli asettanut neuvotteluille yksipuolisesti hyvin tiukat reunaehdot, joista se ei ollut valmis joustamaan.

Työnantajat suhtautuvat JHL:n mukaan ehdottoman kielteisesti työajan pidennysten poistamiseen edes määräajan jälkeen. Joissain muiden alojen sopimuksissa työajan pidennykset voidaan irtisanoa vuonna 2019.

– Työnantajat vaativat työehtoihin myös muita heikennyksiä, joihin oli mahdotonta suostua. Työntekijöiden edustajat ovat vaatineet kohtuullisia, yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia ja heikennysten perumista, JHL arvioi.

Energia-alan yrityksiä edustavan Energiateollisuuden johtaja Kari Laaksonen pitää Sähköliiton ja JHL:n lakkopäätöksiä erittäin huolestuttavana. 

– Liittojen tänään ilmoittamat toimet voivat aiheuttaa kotitalouksille ja yrityksille vakavaa haittaa ja vahinkoa muun muassa sähköverkkojen viankorjausten ja sähkön saannin vaarantuessa, Laaksonen muistuttaa.

Hänen mukaansa toimiala toisensa jälkeen on sopinut työehtosopimuksissaan yleisen linjan mukaisista palkankorotuksista. Myös työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kilpailukykysopimuksessa neuvottelema työajan pidennys on säilynyt kaikissa jo tehdyissä sopimuksissa.

– Yritysten ja talouden kasvua tulisi nykyisessä noususuhdanteessa tukea kaikin tavoin, eikä pyrkiä profiloitumaan sopimisen murtajana. Nimenomaan Sähköliitto vetää nyt aivan omaa linjaansa. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat