Vaalikoneemme on nyt avattu!

Kulttuuri

Lohjalla luennoiva Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi: Mieluisa musiikkiharrastus aktivoi aivotoimintaa. Siksi musiikkimieltymyksiä kannattaa kunnioittaa.

Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi kertoo, että musiikkiharrastuksesta voi olla monia hyötyjä lapsen kehitykselle. Taustalla Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston nuoria huilisteja, jotka konsertoivat viime lauantaina Harjulassa.

Noora Palola

LOHJA|Musiikki voi hidastaa muistisairauden etenemistä ja auttaa oppimaan. Näin kertoo Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi. Hän luennoi aiheesta Lohjalla huomenna keskiviikkona.

– Musiikki harjoittaa aivan suoraan tiettyjä aivoalueita. Äänen piirteiden tunnistus tehostuu, kuten korkeuden ja rytmiikan hahmotus. Soittaessa myös motorinen aisti sekä tuntoaistin ja kuulon välinen yhteys paranevat, hän kertoo.

Näiden asioiden lisäksi musiikki vaikuttaa myös moniin muihin alueisiin, erityisesti soittavilla muusikoilla, jotka ovat tottuneet yhdistämään motorisen tekemisen musiikkiin.

– Kääntäisinkin asian toisin päin eli sanoisin, että on harvoja aivojen alueita, joita musiikki ei aktivoi, sanoo Tervaniemi.

Kouluissa käytetään silti musiikkia opetuksessa melko vähän, mutta Tervaniemen mukaan siinä piilee mahdollisuuksia, joita voitaisiin käyttää paljon laajemmin. Kielten opetuksessa musiikki on jonkin verran mukana, mutta sitä voitaisiin kokeilla niin matematiikkaan, maantietoon kuin vaikka vain rauhoittamaan oppilasryhmää.

Oleellista kuitenkin on, että kuuntelemastaan musiikista pitää, jotta aivojen alueet aktivoituvat.

– Meillä on noin 5 tai 10 prosenttia henkilöitä, joilla on lukivaikeus. Suunnilleen noin sama määrä on heitä, joiden on vaikea hahmottaa musiikkia, erityisesti äänen korkeutta, sanoo Tervaniemi.

Neurologinen epämusikaalisuus voi tulla myös aivovaurion jälkeen, ja parhaillaan selvitetään onko se kuntoutettavissa. Musiikin kautta voidaan myös auttaa aivovauriosta kärsiviä potilaita.

– Tätä on kokeiltu jakamalla potilaita kolmeen ryhmään, joista yhtä hoidettiin ilman kuuntelumateriaalia, toiset taas kuuntelivat äänikirjoja ja kolmas ryhmä sai valita kuunneltavakseen omia lempikappaleitaan. Ne, jotka saivat kuunnella lempimusiikkia, kuntoutuivat parhaiten, kertoo Tervaniemi.

Muistisairauden etenemistäkin voidaan hidastaa musiikilla. Vanha kappale voi tuoda muistoja, jotka samalla aktivoivat muistamaan muutakin. Joku onkin miettinyt Tervaniemeä kuunnellessaan, pitäisikö tehdä musiikkitestamentti omasta mielimusiikistaan. Vaikka ei testamenttia tekisikään, omia musiikkimieltymyksiä kannattaa joka tapauksessa kuunnella ja kunnioittaa myös toisten.

– Lapsikin voi olla jyrkkä tietyille musiikkimieltymyksille. Sitä kannattaa kunnioittaa, sillä se on lapselle hyväksi, sanoo Tervaniemi.

Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi luennoi musiikista keskiviikkona 14.3. kello 18.30 – 20 Laurentius-salissa. Aiheena on ”Soittavat aivot - oppivat aivot”. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen järjestää Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto.

Musiikkiopiston soitinesittelyt

Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto järjestää huhtikuun alussa soitinesittelyjä Nummelassa ja Lohjalla.

Nummelassa esittely on 4.4. Kuoppanummen koulukeskuksessa. Tapahtuma alkaa kello 18 soitinesittelykonsertilla. Tämän jälkeen, noin kello 18.30–19.30 on soitinpolku, jossa voi kokeilla opettajan johdolla eri soittimia.

Soitinesittely Lohjalla järjestetään 7.4. kello 11 Laurentius-salissa. Tämän jälkeen soittimia pääsee kokeilemaan soitinpolulla noin kello 11.30–12.

Pyrkiminen musiikkiopistoon on tänä vuonna poikkeuksellisesti jo toukokuun alussa. Valintakoepäivät ovat Lohjalla keskiviikkona 2.5. Nummelassa perjantaina 4.5. ja Lohjalla vielä lauantaina 5.5.

Lisätiedot:www.lohja.fi/musiikkiopisto

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat