Paikallisurheilu

Ahervo alkaa hakea rajojaan

LOHJA | Laura Ahervo aikoo muutaman vuoden antaa kaikkensa hiihtoon. 26-vuotiaalla lohjalaisella on nyt siihen hyvä tilaisuus, koska hän saa filosofian maisterin paperit Turun yliopistosta vielä ennen vuodenvaihdetta.

– Haluan katsoa, mihin asti yllän hiihdossa. Ei tarvitse sitten myöhemmin harmitella, ettei tullut tosissaan yritettyä, Laura Ahervo kertoo.

Ahervon pääaineena oli biokemia. Hänen gradunsa käsittelee pelkistäen bakteerien viestimistä keskenään ja elimistön kanssa.

– Nyt on henkisesti helpottunut olo, kun opiskelu on takana, ja gradu on jo tarkistettavana.

Neljättä kautta Hämeenlinnan Hiihtoseuraa edustava Ahervo on seitsemän vuoden opiskelun lomassa urheillut niin paljon kuin aika on antanut periksi. Hiihtotulokset ovat olleet lupaavia. Hänen paras SM-sijoituksensa viime kaudella oli viides sija naisten 6,6 + 6,6 kilometrin yhdistelmähiihdossa. 2009 hän oli viides naisten vapaan tyylin 30 kilometrillä.

Olen kriittinen enkä tyydy vähään.

Ahervolla on edellytyksiä huippuhiihtäjäksi.

– Olen aika kriittinen enkä tyydy kovin vähään. Jos kaikki sujuu hyvin, arvokisoihin pääseminen ja siellä menestyminen voi olla realismia, Ahervo miettii.

– Se vaatii armottoman kovaa työtä. Minulla on paljon varaa lisätä harjoittelua. Olen tähän asti ehtinyt harjoitella vain kerran päivässä opiskelun takia, kun kahteen kertaan pitäisi päästä muulloinkin kuin leireillä.

Työasiatkin ovat kunnossa.

– Minulla on määräaikaistyö toukokuun loppuun asti Länsi-Uudenmaan Ympäristöterveydessä Lohjalla. Teen kaksi kolme päivää töitä viikossa. Se sopii hyvin urheilijalle. Työpaikka oli oikea lottovoitto, Ahervo iloitsee.

Hän asuu yliopistossa opiskelevan pikkusiskonsa Eevan kanssa Helsingissä yhteisessä asunnossa ja välillä Lohjalla vanhempiensa luona. 21-vuotias Eeva on myös lupaava hiihtäjä.

Oslon MM-hiihdot tulevat liian pian.

Ahervo ei odota alkavalta kaudelta vielä ihmeitä, koska gradun tekeminen vei niin paljon harjoitteluaikaa.

– Minun piti lisätä harjoittelua paljon jo tähän kauteen, mutta gradun tekeminen vei aikaa vajaan vuoden. Syyskuussa tein sitä kaksi viikkoa yötä päivää.

Silti SM-kisoista on toiveena jo mitali.

– SM-mitalia pitää tavoitella, koska olen jo päässyt kahtena vuotena viiden parhaan joukkoon.

MM-kisat on talvella Oslossa Norjassa.

– Luulen, että ne tulevat liian nopeasti minulle. Pitää olla realisti, mutta eihän sitä koskaan voi tietää, Ahervo pohtii.

Ahervo ei kuulu Hiihtoliiton mihinkään valmennusryhmään. Hän on vuodesta 2007 ollut Teme Ski Teamissa, jossa on nyt 12 hiihtäjää. Häntä valmentaa edelleen vantaalainen Teemu Pasanen.

– Hiihtoliiton valmennusryhmään kuuluminen ei ole itseisarvo. Oma tiimini ja seurani ovat mahdollistaneet monet leirit tällä kaudella. Omasta ja vanhempien rahapussista menee myös monta tonnia vuosittain.

Muonion Oloksella on hyvä hiihtää.

Hän oli kesäkuussa kaksi viikkoa leirillä Sonnefjelletissä Norjassa, heinäkuussa viikon Rukalla, elokuussa viikon Otepäässä Virossa, syyskuussa neljä päivää Otepäässä ja lokakuussa 10 päivää Ramsaussa Itävallassa. Viime viikon perjantaina hän matkasi Olokselle Muonioon, jossa hiihtää kaksi viikkoa.

– Oloksella on nyt lunta 20 senttiä. Täällä on hyvä hiihtää kolmen kilometrin tykkilumiladulla. Luonnonlumiladut ja -baanat kasvavat päivittäin, Ahervo kertoo maanantaina puhelimessa.

– Harjoittelen molempia hiihtotyylejä yhtä paljon. Aikaisemmin 10 kilometristä ylöspäin olivat suosikkimatkojani, mutta nykyään yritän pärjätä kaikilla matkoilla.

Hän osallistuu puolentoista viikon päästä kansainvälisiin Oloksen kisoihin.

– Odotan jo innolla avauskisaa. Olen saanut olla terveenä, ja kuntoni tuntuu hyvältä.

– Kisoissa on mukana Suomen huiput ja hyviä ulkomaalaisia hiihtäjiä. Kilpailen vapaan ja perinteisen 5 kilometrillä sekä sprintissä. Testit ovat menneet hyvin, mutta hiihtäminen on aina eri asia. Sinä ratkaisevat kunnon lisäksi myös sukset ja muut tekijät, Laura Ahervo tietää.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat