Puheenaihe

Tämä Aku Louhimiehen haastattelu ryöpsäytti uuden keskustelun – IS: ”Tunnetta ei voi voittaa faktoilla”

Aku Louhimies.

Samuli Karala

Ohjaaja Aku Louhimiehen mukaan hän haluaa ohjatessaan lähelle näyttelijää eikä halua istua tuolissa megafoni kädessä käskyttämässä. Elokuvassa näytteleminen on hänen mielestään täysin erilaista kuin teatterin lavalla.

– Tunnetta ei voi voittaa faktoilla. Jos ihmisistä tuntuu, että tämä on kammottavaa, niin silloin se on niin. Jokainen näyttelijä on vielä ihan oma persoonansa, enkä halua niputtaa heitä – enkä yleistää. Ei minulla ole mitään yhtä metodia ohjata. Jokainen tarina tuottaa itsessään siihen sopivan työskentelytavan, Louhimies kertoo ohjaamisestaan IS:n haastattelussa.

Jos haluaa pilata jonkun maineen, lapset ovat oikea tapa."

Louhimiehen kanssa työtä tehneet kuvailevat häntä intohimoiseksi, sinnikkääksi, vaativaksi ja jääräpäiseksi.

– Olen tämän Akulle sanonutkin, että pidän hänen ohjaamistapaansa lopputuloksen kannalta joskus tarpeettomana. Akun ohjaustyyliä saa kritisoida, mutta sitä, että se kohdistuisi vain naisiin, sitä en allekirjoita, haastattelussa kertoo Louhimiehen assistenttina toiminut ohjaaja Oskari Sipola.

Louhimies joutui kohun keskelle maaliskuussa, kun hänen elokuvissaan näytelleet Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala kertoivat Ylen jutussa joutuneensa alistetuiksi ja nöyryytetyiksi kuvauksissa.

Louhimiestä syytettiin myös lasten kohtelusta kuvauksissa, Ylen jutussa hänen kerrottiin uskotelleen Käsky-elokuvassa näytelleelle tytölle tämän vanhemman kuolleen.

– Olen itse neljän lapsen isä. Tiedät, että tuollaiset syytökset osuvat pahasti. Jos haluaa pilata jonkun maineen, lapset ovat oikea tapa. Sillä pääsee oikein kunnolla ihon alle, Louhimies toteaa IS:ssa.

– Ylen jutussa jätettiin haastattelematta henkilöitä, jotka muistavat tilanteen toisin. Käskyssä on yksi varsinainen lapsinäyttelijä, poikani Eemeli, joka on sanonut elokuvasta jääneen vain hyviä muistoja, Louhimies kertoo.

Elokuvassa oli mukana hyönteisvastaava."

Ylen jutussa kerrottiin myös, että Käskyssä Pihla Viitalan iholle laitettiin torakan toukkia. Koska vuonna 1918 punavankien selleissä vilisi torakoita, niitä piti vilistä myös Viitalan vaatteissa ja hiuksissa.

– Ne olivat ihan suunniteltu ja tilattu. Elokuvassa oli mukana hyönteisvastaava, eivätkä ne edes olleet torakoita, eikä niitä laitettu iholle. Niiden oli tarkoitus näkyä kuvissa, Louhimies korjaa Viitalan tarinaa.

– Hänelle on selvästikin jäänyt vuosien takaa vahva kauna. Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että näyttelijästä tuntuu kammottavalta. Katsojasta pitää tuntua, mutta se ei saa mennä sekaisin, Louhimies jatkaa.

Lue myös: Yle: Paula Vesala kertoo huonosta kohtelusta Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa – osoittaa tukensa Aku Louhimiestä syyttäneille naisille

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jörn Donner ja Kauko Röyhkä ottavat kantaa Louhimies-kohuun – "Jos nainen sanoo ei, se on ei"21.3.2018 08.31
Aku Louhimies sanoo olevansa vilpittömän pahoillaan: "Toisen tunteita ja muistoja en voi, enkä halua kiistää"19.3.2018 10.05
Aku Louhimies jakaa mielipiteet somessa – tämän takia Yle julkaisi kohujutun19.3.2018 09.06
Mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Kohun keskellä oleva Aku Louhimies on ehdolla kolmen Jussin saajaksi19.3.2018 08.59
Yle: Aku Louhimiehestä kovia syytteitä – Pihla Viitala ja Matleena Kuusniemi kertovat alistamisesta ja nöyryytyksestä19.3.2018 08.12
Leffa-arvio: Louhimies voitti sodan – vain yksi seikka oudoksuttaa Tuntemattomassa27.10.2017 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat