Paikkarin torppa ehostuu

Verrattaessa Paikkarin torpan maisemaa vaikkapa kolme vuotta sitten olleeseen, on erilaisuus valtava. Tänään torpalle tultaessa näkyy aikanaan Sakari Topeliuksen ihailema kaunis Valkjärvi, Elias Lönnrotin patsas ja muutenkin kaunis maisema. Ennen ne olivat puiden ja risukkojen peitossa. Vielä puuttuu raivausten tekeminen yli puolesta yhteensä noin seitsemän hehtaarin tontista.

Arkkitehti Marko Huttunen piti viime kuussa erinomaisen esitelmän Paikkarin torpan tuen kevätkokouksessa. Hän on vastannut muun muassa maisemansuunnittelusta ja torpan entisöintitöistä. Hän painotti, että tehdyllä maisematyöllä pyritään löytämään torpan alkuperäinen ”henki”. Osoituksena tästä hän näytti yli 150-vuotiaita valokuvia torpasta. Yhdennäköisyys torpan ympäristöstä on nyt ilmiselvä.

Torpan aluetta on nyt suunnitelmallisesti kehitetty kolmisen vuotta. Arkkitehtitoimisto Livadyllä on vastuu suunnittelutyöstä. Merkittävää tulevaisuuden kannalta on, että nyt on omistajan eli Senaattikiinteistön budjetissa ollut selkeästi oma momentti torpalle ja sen käyttötarkoitus. Paikkarin torpan tuen tekemistä ehdotuksista monet on toteutettu ja useat ovat suunnittelupöydällä.

Mitä sitten torpalla on tehty? Viime vuonna torppa peruskorjattiin. Tuvan takka oiottiin, muurattiin savupiippu ja sen ympäriltä katto korjattiin. Lisäksi mädäntyneitä hirsiä vaihdettiin. Torpan vieressä oleva aittarakennus peruskorjattiin. Samoin aloitettiin matkailumajan peruskorjaus ja keskeinen osa maisemasta raivattiin eli reitti torpalle ja maisema torpan ympäriltä.

Tänä vuonna torpassa kunnostetaan muun muassa ikkunaluukut ja korjataan sadeveden talteenotto. Torpan lähellä olevat maakellarit korjataan ja matkailumajan ikkunaluukut kunnostetaan. Myös maisematöitä jatketaan. Lisäksi aidataan torpan ja järven välissä oleva peltoalue.

Sampoyhdistys on lisäksi saanut luvan uudistaa Sampomäen katsomon penkkejä. Näin parantuu olennaisesti Sampomäen käyttö.

Paikkarin torppa on tärkeä osa Suomen historiaa, kulttuuria, kieltä ja kansallistunnetta. On hyvä, että torppaa kehitetään arvoisekseen paikaksi, vaikkakin välillä tuskastuttavan hitaasti. Joka tapauksessa torppa ehostuu ja se antaa silloin mahdollisuudet alueen pontevammalle hyödyntämiselle. Matkailun kehittämiselle Elias Lönnrotin elämäntyö antaa mahtavan perustan. Tämä pitäisi toteuttaa muun muassa elävöittämällä alue erilaisilla palveluilla ja näyttelyillä. Tätä pitäisi Lohjalla viimeistään miettiä osana tulevia asuntomessuja.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat