Puheenaihe

Alpakkakohun päätös: Lastentapahtuman siirtämisessä ei tehty virhettä

Helsingin poliisi sai arvostelua itsenäisyyspäivän toiminnastaan niin poliittisesta oikeistosta kuin vasemmaltakin.

Arkistokuva

Helsingin kaupunki ja poliisi eivät tehneet virhettä, kun ne päättivät siirtää suurta poliittista kuohuntaa aiheuttaneen alpakkatapahtuman pois Töölöntorilta viime itsenäisyyspäivänä.

Poliisihallitus kertoi keskiviikkona, että Lapset ja Alpakat -tapahtuman siirtäminen oli perusteltua. Helsingin kaupunki teki päätöksen lapsiperheille tarkoitetun tapahtuman siirrosta neuvoteltuaan poliisin kanssa.

Siirtopäätös aiheutti kritiikkiä, sillä sen myötä Töölöntorilla voitiin järjestää kansallismielinen 612-kulkue, johon osallistui myös uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikeen (PVL) jäseniä.

– Yleisötilaisuus ei automaattisesti voi syrjäyttää sitä aikaisemmin pidettäväksi ilmoitettua mielenosoitusta, minkä vuoksi poliisin menettelyä ei voitu pitää virheellisenä, Poliisihallitus toteaa tiedotteessaan.

Myöhemmin paljastui, että alpakkatapahtuman järjestäjät olivat yrittäneet estää omalla tapahtumallaan 612-kulkueen järjestämisen.

Ennen 612-kulkuetta PVL järjesti oman mielenosoituskulkueen Helsingissä, johon osallistui uusnatsiaatteen kannattajia myös Ruotsista.

Poliisihallituksen mukaan viranomaisilla ei ollut keinoja puuttua PVL:n jäsenten mielenosoituksiin, koska yhdistyksen lakkauttamista koskevan oikeuskäsittely oli kesken. Poliisihallituksen vaatimusta PVL:n lakkauttamiseksi käsitellään parhaillaan Turun hovioikeudessa.

– Kokoontumisvapauteen puuttuminen ennakolta voi olla nykyisen lainsäädännön puitteissa haastavaa, vaikka Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettaisiin. Poliisihallitus arvioi hovioikeuden ratkaisun jälkeen tarkemmin poliisin toimintamalleja vastaisten mielenosoitusten varalle.

Poliisi tutkii edelleen itsenäisyyspäivänä tehtyä pahoinpitelyä, jossa oli osallisena oli yksi tai useampi PVL:n jäsen. Helsingin Uutiset kertoi pahoinpitelystä itsenäisyyspäivän jälkeen.

Helsingin poliisia on arvosteltu siitä, miksi epäiltyjä ei otettu heti kiinni. 

Poliisihallitus katsoo, että vaativassa joukkojenhallintatilanteessa tärkeintä oli välikohtauksen lopettaminen ja uhrin auttaminen.

– Poliisi on myöhemmin saanut epäiltyjen henkilöllisyydet tietoonsa ja asian tutkinta jatkuu.

Poliisihallitus kertoo selvittäneensä myös muita itsenäisyyspäivän tapahtumia, kuten neljän ihmisen kiinnioton perusteita. 

Yhden henkilön kiinnioton Poliisihallitus katsoi perustelluksi, koska tämä oli jättänyt noudattamatta poliisin poistumiskäskyä keskeytetyn mielenosoituksen jälkeen.

Toisessa tapauksessa poliisi otti henkilön kiinni tämän kotoa perustellen kiinniottoa miehen aiemmalla väkivaltaisella käytöksellä.

Poliisihallituksen mukaan kiinniotolle oli sinänsä perusteet, mutta ns. vähimmän haitan periaatteen kannalta olisi ollut parempi, että henkilöä oltaisiin ensin kielletty osallistumasta mielenosoitukseen. Hänet olisi selvityksen mukaan voitu ottaa kiinni vasta, jos hän olisi konkreettisesti osoittanut aikovansa rikkoa kieltoa.

Kahden kiinnioton tutkinta on edelleen kesken. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hämmästys velloo yhä alpakkatapahtumasta – Touko Aaltoa syytetään ”muunnellusta totuudesta”11.12.2017 09.37
Bloggari paljastaa: Alpakkatapahtuma järjestettiin 612-marssin kokoontumisen estämiseksi8.12.2017 18.54
Uusnatsijärjestön valitusta käsiteltiin hovissa – vastarintaliike hakee muutosta lakkauttamispäätökseen28.8.2018 20.15
Uusnatsien SVL-järjestö kiellettiin Suomessa – tämä Asema-aukion raju potkuhyökkäys oli viimeinen niitti30.11.2017 14.50
Vapaavuori 612-kulkueesta: Ei edusta arvojani, mutta oikeusvaltiota kunnioitettava 5.12.2017 11.42
Poliisilla massiiviset turvatoimet, kun 612-kulkue ja vasemmisto marssivat – miten käy uusnatseille?1.12.2017 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat