Puheenaihe

Helsingin juutalaisten turvakeräystuotto kolminkertaistuu – näihin uhkiin varaudutaan nyt

Helsingin juutalainen seurakunta on huolissaan muun muassa mahdollisista terrori-iskuista Kampissa sijaitsevaa synagogaa kohtaan. 

Wikimedia Commons / Jurek Durczak

Helsingin juutalaisen seurakunnan maanantaina aloittamalla keräyksellä Kampissa sijaitsevan synagogan turvallisuusmenojen kattamiseksi on tähän mennessä saavutettu vajaat kaksi kolmasosaa tavoitteesta.

Keräyksellä on keskiviikkoon puoleenpäivään mennessä saatu kokoon noin 56 000 euroa. 

– Tämän keräyksen avulla on saatu reilut 18 000 euroa, mutta tämän lisäksi nimettömänä pysyttelevä yksityishenkilö sekä lähetyssäätiö Patmos ovat molemmat luvanneet lahjoittaa saman summan, kertoo juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

– Tällä tavoin lopullinen summa siis tavallaan kolminkertaistuu. Varsinaisia lahjoittajia on ollut noin 150. Keräyksen kokonaistavoite on 90 000 euroa.

Helsingin juutalainen seurakunta on kokonaan uuden turvallisuustilanteen edessä verrattuna vielä muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen.

– On selvää, että meidän on pakko varautua monenlaisiin uhkiin. En halua näitä uhkia eritellä, mutta jokainen tietää, mitä muissa Pohjoismaissa on tapahtunut, Nadbornik kertoo.

Hän viittaa muun muassa kevään 2017 islamistiseen Tukholman terrori-iskuun, jossa apuna käytettiin kuorma-autoa.  

Kesällä 2017 Espoon Kyyhkysmäessä tehtiin taas kotikutoinen isku, jossa ikkunan läpi heitetty polttopullo tuhosi pizzerian.

– Samankaltaista voi tapahtua meilläkin, sillä ei Suomi ole mikään erillinen saareke, Nadbornik pohtii.

Juutalaista seurakuntaa on häiritty myös liimaamalla antisemitistisiä tarroja, töhrimällä tiloja ja huutelemalla kadulta. Esimerkiksi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tarroja on liimattu tiuhaan synagogan edustalle ja lähistölle.

Malminkadulla sijaitsevan synagogan, sen yhteydessä sijaitsevan juutalaisen koulun ja toimintakeskuksen turvallisuuteen uppoaa nykyisin yli 200 000 euroa vuodessa. Summa on seurakunnan kipukynnyksen ylärajalla.

– Turvallisuusmenot ovat kymmenessä vuodessa kaksinkertaistuneet. On selvää, että nyt emme voi enää kasvattaa näitä menoja. Infraa voimme vielä jonkin verran kasvattaa, mutta emme vartijoiden määrää, Nadbornik myöntää. 

Hän ei halua kertoa vartiointihenkilöstön tarkkaa määrää.

Seurakunnan turvallisuuskeräys on avoinna vielä torstaihin kello 16.00 saakka. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin juutalaiset aloittavat turvallisuuskeräyksen – "Yli puolet jäsenmaksuista kuluu jo turvatoimiin"4.10.2018 11.02
Juutalaiset ahtaalla Helsingissä – uusnatsit ja Israelin vastustajat häiriköivät synagogaa23.11.2017 19.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat