Paikalliset

Kahdeksan taidokasta teosta kilpailee Runeberg-palkinnosta – proosan lisäksi ehdolla myös lyriikkaa ja yksi esseeteos

Juha Perämäki

PORVOO | Vuoden 2019 Runeberg-palkinnon saajaksi on ehdolla kahdeksan teosta. Ehdokkaat ovat: Veera Antsalo, Imago (Teos), Tua Forsström, Anteckningar (Förlaget), Olli Jalonen, Taivaanpallo (Otava), Heikki Kännö, Sömnö (Sammakko), Fredrik Lång, Basim, min kära (Förlaget), Antti Nylén, Häviö (Kosmos), Henriikka Tavi, Tellervo (Teos) sekä Eeva Turunen, Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (Siltala).

Ehdokkaat julkistettiin perjantaina Runeberg-kodissa Porvoossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Romaanien joukossa ehdokasteoksista Veera Antsalon ja porvoolaissyntyisen Tua Forsströmin teokset edustavat lyriikkaa ja Antti Nylénin Häviö esseitä. Eeva Turusen esikoiskirjaa on puolestaan luonnehdittu lyhytproosaksikin.

Kolmihenkinen valintaraati totesi puheessaan miten kaikissa kahdeksassa ehdokaskirjassa "kerronnan tai puhunnan riemu ja suvereenista taidosta kumpuava keveys ovat eri tavoin läsnä."

– Jos yhteen käsitteeseen pitäisi summata se, mitä raati ehkä kaikkein eniten arvosti, olisi tuo käsite lähinnä taidokkuus. Aiheen kuin aiheen nostaa siivilleen vasta tyylillinen taituruus ja sävyjen hallinta, taide, valintaraadin puheenjohtaja, kirjailija Marjo Heiskanen muistutti.

Ehdokkaiden joukossa on myös yhteiskunnallisesti kantaaottavia teoksia.

– Moni ehdokasteos myös muistuttaa yhteiskunnallisesta empatiasta ja näyttää, mitä sen puutteesta seuraa.

Raati sai tänä vuonna luettavakseen 245 teosta. Heiskanen muistutti, että kahdeksan ehdokaskirjaa on tuosta määrästä vain kolme prosenttia.

– Olemme kipeän tietoisia siitä, että ainakin kolmin- tai nelinkertainen määrä raadille lähetetyistä teoksista ansaitsisi ehdokkuuden.

– Lopuksi haluan kiittää jokaista kirjavuoden 2018 tekijää. Kiitos kirjasta. Olette tärkeässä työssä.

Valintaraadissa olivat tänä vuonna mukana kirjailija Marjo Heiskanen, kriitikko, kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen ja FT, kirjallisuustutkija Veli-Matti Pynttäri.

Palkinnon saaja julkaistaan helmikuun 5. päivänä.

Runeberg-palkinto on perustettu vuonna 1987. Palkintosumma on 10 000 euroa. Sen maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Palkinnossa ovat mukana myös Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Arvostelijainliitto sekä Finlands Svenska Författareförening.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat