Puheenaihe

Jari Aarniota epäillään nyt murhasta – liittyy Vuosaaren palkkakeikkaan

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta on valmistunut.

Asiassa epäillään murhasta myös Helsingin poliisilaitoksen silloista huumerikosyksikön päällikköä Jari Aarniota. Keskusrikospoliisin tiedotteen mukaan häntä on syytä epäillä siitä, että hän olisi laiminlyönyt velvollisuutensa estää ja paljastaa kyseinen henkirikos, vaikka hän on ollut tietoinen henkirikossuunnitelmasta, sen kohteesta ja tekijöistä ja hänellä olisi ollut siihen erityinen oikeudellinen velvollisuus ja mahdollisuus. Aarnio kiistää epäilyt.

Lisäksi asiassa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta Aarnion kahta alaista poliisimiestä sen osalta, etteivät he ole saatuaan tietoon esimiehensä laiminlyönnit saattaneet esimiehensä toimia syyttäjän arvioitavaksi.

Nyt tehdyn esitutkinnan perusteella jo aiemmin tuomittujen neljän henkilön lisäksi on syytä epäillä teosta myös viidettä henkilöä rikosnimikkeellä murha. Henkilön osuutta asiaan on tutkittu jo aiemmassa esitutkinnassa, mutta selvitysten perusteella tutkintaryhmällä ei ole tuolloin ollut käytettävissään kaikkia asiaan vaikuttaneita tietoja.

Esitutkintaa ovat johtaneet Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ja Keskusrikospoliisi. Esitutkintapöytäkirja siirtyy nyt loppulausunnoille asianosaisille.

Asiasta on aiemmin tuomittu elinkautinen vankeusrangaistus neljälle henkilölle, kun Helsingin hovioikeus tuomitsi lokakuussa 2005 kolme henkilöä murhasta ja yhden yllytyksestä murhaan.

Asiaan liittyvä uusi selvitys aloitettiin Helsingin poliisilaitoksen tekemän tutkintapyynnön perusteella vuonna 2015, kun Helsingin poliisilaitokselle oli toimitettu uutta tietoa henkirikokseen liittyen. Keskusrikospoliisi käynnisti asiassa tehdyn esiselvityksen jälkeen esitutkinnan.

Esitutkinnan aikana on lisäksi arvioitu useiden muiden henkilöiden liittymistä tapahtumiin, mutta heidän osaltaan asiassa ei ole ilmennyt syytä epäillä rikosta.

Asiaan liittyen on kuultu yli 80:tä henkilöä joista neljää rikoksesta epäiltynä. Esitutkintapöytäkirja on laaja ja siinä on yli 4 200 sivua.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat