Paikallisurheilu

Stoken huippuvalmentajat leirittävät Nummella – FC Saukkolan Pallon pelaajat pääsevät englantilaisten ammattilaisvalmentajien oppiin

Toivo Keinänen, Kalle Savolainen ja Lassi Lahtinen ovat pelanneet monta vuotta SauPassa.

Marja Puisto

FC Saukkolan Pallon kahden joukkueen pelaajat pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu olla huippupelaajien valmennuksessa. Englantilainen ammattilaisjalkapalloseura Stoke pitää 25:lle SauPa:n 10–13-vuotiaalle pojalle yhden päivän leirin. Leiripäivä on Nummen Yhtenäiskoulun kentällä ensi viikon lauantaina. Stoke on Englannin liigan toiseksi vanhin seura, joka perustettiin vuonna 1863 Trentin kaupunkiin.

– Stokella on pitkä historia. Stoke putosi viime kaudella valioliigasta. Tällä hetkellä se pelaa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli championship-tasolla. Kyseessä on siis junioreille aivan poikkeuksellinen mahdollisuus päästä näin maineikkaan junioriakatemian valmentajien oppiin ja pienimuotoiseen kielikylpyyn. Samalla tässä tehdään tietysti myös SauPa:n historiaa. Stoke pitää tänä kesänä Heinolassa viidennen kerran ja Nummelassa toista kertaa viikon leirin, SauPa:n 2006–2007 joukkueen valmentaja Jani Linnamaa kertoo.

 

Linnamaa sai ensimakua mestareiden opista viime vuonna osallistuessaan Nummelan leirille apupoikana ja tulkkaajana. Siellä virisi ajatus saada englantilaisvalmentajat myös Nummelle pienimuotoisena pilottikokeiluna.

– Ehkä joskus tulevaisuudessa leiri voitaisiin järjestää Nummella koko seuralle. Nummelan Palloseurassa leirin puuhamiehenä on toiminut Stokesta kotoisin oleva Raymond Spooner, jonka kanssa olemme sopineet yhteistyöstä, Linnamaa kertoo.

 

Mitä oppeja Linnamaa sai viime vuonna englantilaisilta ammattilaisilta?

– Loppujen lopuksi siinä ei ollut paljon eroa, mitä harjoitteita tehdään vaan miten niitä tehdään. Valmentajat eivät suuremmin puuttuneet poikien tekemisiin harjoitteiden aikana. Kun he pysäyttivät harjoitteet, he ottivat oleellisimmat pointit esiin. Valmentajista näki hyvin, että heillä on pelaajataustaa, esimerkiksi peliasentoon kiinnitettiin huomiota enemmän kuin itse on osannut tehdä. Minulle kokemus toi rauhallisuutta valmentamiseen. Opin, että ei tarvitse olla koko ajan äänessä. Annetaan pelaajien mieluummin tehdä omia ratkaisuja, mutta kun asioita sitten käydään läpi, niihin keskitytään kunnolla.

 

SauPa elää tällä hetkellä kukoistuskauttaan. Seurassa on peräti kymmenen joukkuetta. Vanhimmat pelaavat 2004–2005 syntyneiden sarjassa. Nuorimmat 3–5-vuotiaat opettelevat ryhmäytymisen alkeita jalkapallokerhossa. Kymmenestä joukkueesta kolme on tyttöjoukkueitaa ja kaksi sekajoukkueita. Lisäksi seuralla on kaksi harrastejoukkuetta, äijät ja naiset.

Kolme poikajoukkuetta ja yksi tyttöjoukkue pelaa Uudenmaan ja Helsingin piirisarjaa. Pienimmät pelaajat ovat mukana muun muassa Karuselli-turnauksissa.

– Neljä vuotta sitten lisenssi oli 70 lapsella, nyt lisenssejä on jo ainakin 170, Linnamaa iloitsee.

Linnamaan molemmat pojat ovat potkineet palloa SauPassa neljä vuotta. Lukas pelaa 2006–2007 joukkueessa, Markus 2008-2009 joukkueessa.

Neljä vuotta SauPa:ssa pelannut nummilainen Kalle Savolainen on innokas fudaaja. Kotona hän haastaa kolme veljeään, kaksi heistä Paavo ja Aatos, ovat myös saupalaisia.

– Tykkään jalkapallosta, koska se on tiimipeliä. Mieluiten pelaan keskikenttää, Savolainen kertoo.

Kallen parhaita puolia ovat nopeus ja keskittäminen.

– Pelin havainnointi ei taida minulta aina ihan parhaiten onnistua, pelaaja pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Saukkolan Pallon junnut nauttivat Helsinki Cupista – Turnauksen parasta antia kotiintuomiseksi oli iloinen fiilis17.7.2018 12.38
Yleisurheilu ja suunnistus vetävät huippu-urheilijoita – Läntisellä Uudellamaalla 2019 suuria tapahtumia myös golfissa, jalkapallossa, amerikkalaisessa jalkapallossa, käsipallossa ja autourheilussa8.5.2019 17.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat