Paikalliset

Nummi-Pusulassa Suomen pienimmät kirjastomäärärahat

Reippaasti mööttiin. Kirjastonjohtaja Anna Kytömäki aikoo huomenna käydä vastaanottamassa Kirjakillan myöntämän kyseenalaisen palkinnon. Möötissä Kytömäellä on tilaisuus perustella kunnan kehnoa käytöstä. - En minä, mutta isot pojat, hän vitsailee. Kytömäki arvelee olleensa liian kiltti.

Teemu Vestovuo

NUMMI-PUSULA | Suomen pienimmät kirjaston kirjahankintamäärärahat tuovat Nummi-Pusulalle tämän vuoden Kankaanpää-palkinnon. Se on Kirjakilta ry:n vuosittain myöntämä huomionosoitus kunnalle tai kaupungille, joka palkinnon myöntämistä edeltävänä vuotena on käyttänyt vähiten rahaa per asukas kirjaston kirjahankintoihin. Palkitseminen perustuu opetusministeriön julkaisemaan kirjastotilaston tietoihin.

Nummi-Pusulan määrärahat viime vuonna olivat 2,27 euroa asukasta kohden. Keskimäärin kirjanhankintamäärärahat olivat 4,8 euroa. Eniten rahaa kirjahankintoihin käytti Kuhmalahti, 16,28 euroa asukasta kohden. Kuhmalahti saa Primus inter pares-mainetodistuksen ja Kirjakillan jakamattoman kunnioituksen ja ihailun.

– Tottakai harmittaa, sanoo Nummi-Pusulan kirjastonjohtaja Anna Kytömäki.

Hän arvelee olleensa liian kiltti, sillä joka vuosi Kytömäen esittämiä määrärahoja on leikattu. Samaa tahtia määrärahojen leikkaamisen kanssa kirjojen lainaaminen on vähentynyt. Viime vuonna kirjoja lainattiin Nummi-Pusulassa 9,86 asukasta kohden. Valtakunnallinen keskiarvo oli 18,08 kirjaa asukasta kohden.

– Hävettää, Kytömäki sanoo.

Hän on esittänyt ensi vuoden talousarvioon 4000 euron lisäyksen kirjanhankintamäärärahoihin.

Kytömäki aikoo huomenna mennä Kirjakilta ry:n mööttiin, jossa kyseenalaisen huomionosoituksen saaneen kunnan edustaja voi esittää perusteluja kehnolle käytökselleen.

Nummi-Pusulan kunnanhallitus ei valinnut omaa edustajaa tilaisuuteen.

Kirjakilta ry. on kirjakaupan ja kustannustoimen piirissä työskentelevien yhdistys, jossa on jäseniä 300. Kilta on vuodesta 2000 lähtien huomioinut kunnan tai kaupungin, joka käyttää vähiten rahaa kirjoihin. Alkuun palkinto oli nimeltään Noormarkku, mutta nimi muutettiin Kankaapääksi kaupungin saatua palkinnon kahdesti peräkkäin. Nimi säilyy siihen saakka kunnes Kankaanpään kirjaston kirjahankintarahat ylittävät kirjastotilaston mediaanin, 6,03 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat