Puheenaihe

Kaksi otettu kiinni Tampereella epäiltynä Porvoon ampumisista – Videokoosteet: ampuivat poliisia kohti takaa-ajossa, kalustoa vaurioitui

Tiivistelmä:

  • KRP tiedottaa tapauksen tutkinnasta lisää maanantain aikana, kun epäiltyjä on kuultu.
  • Porvoon ammuskelua tutkitaan kahtena murhayrityksenä. Kahta poliisia kohti ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä.
  • Vielä sunnuntai-iltapäivällä poliisin infossa KRP arvioi, että kohteena oli "nimenomaan viranomainen".
  • Muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kiitti poliisia tuoreeltaan Twitterissä.
  • Tutkijan mukaan poliisiin kohdistunut väkivalta on kaksinkertaistunut 20 vuodessa – "Halutaan tietoisesti vahingoittaa".
  • Viikonloppuna poliisia ammuttiin myös Jyväskylässä, ase oli ilma-ase.

Lue tästä, miten kiinniotto eteni ja mitä ammuskelusta tiedettiin sunnuntai-iltana.

Poliisin teknistä tutkintaa aamuyön ampumistapauksesta tehtiin Koneistajantiellä Porvoon Ölstensissä sunnuntaina.

Marko Enberg

Keskusrikospoliisi kertoo Twitterissä poliisin ottaneen kiinni kaksi henkilöä Tampereen seudulla puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi sunnuntaina kello 20.36. Takaa-ajon aikana ammuttiin poliisia kohti.

Keskusrikospoliisi epäilee, että kiinniotetut henkilöt liittyvät Porvoossa sunnuntain vastaisena yönä tapahtuneeseen ammuskeluun. Kahta poliisia kohti ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi hetkeä aiemmin Ylen uutisissa, että ampumisista epäiltyjä ajetaan kiinni Tampereella Ylöjärven suuntaan. Kolehmainen kertoi epäiltyjen tällöin ampuneet poliisia kohti edellä ajavasta pakoautosta ja varoitti sivullisia taka-ajotilanteen vaaroista Tampereen suunnassa.

Tiedossa ei ole ainakaan toistaiseksi, että ketään olisi loukkaantunut takaa-ajossa. KRP:n mukaan kalustoa kuitenkin vaurioitui, kun niitä kohti ammuttiin ja ajettiin.

Ilta-Sanomien tavoittaman silminnäkijän mukaan takaa-ajettu auto oli Ruotsin kilvissä oleva Volvo.

Näin poliisiylijohtaja Kolehmainen summasi tilannetta myöhään sunnuntai-iltana:

Tähän takaa-ajo puolestaan päättyi:

Muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kiitti poliisia tuoreeltaan kiinniotosta.

Myös ministerin valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen kiitti poliisia. Parviainen on työskennellyt aiemmin muun muassa sisäministeriön poliisiasiain neuvottelukunnassa.

 

Lue myös: Poliisiin kohdistunut väkivalta kaksinkertaistunut 20 vuodessa – Tutkija: "Halutaan tietoisesti vahingoittaa"

KRP: epäiltyjen kohde oli nimenomaan viranomainen.

Poliiseja kohti ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä sunnuntaina 25. elokuuta puolen yön jälkeen Koneistajantiellä Porvoon Ölstensissä. Molemmat poliisit saivat tilanteessa sairaalahoitoa vaativia vammoja. Toinen on jo päässyt pois sairaalasta, toinen ei vielä sunnuntai-iltana.

Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikkö Ari Karvosen mukaan partio oli hälytetty paikalle Ölstensiin kello 0.22. 

Noin kello 0.30 aikaan kaksi poliisimiestä oli tullut paikalle, ja kaksi epäiltyä oli vaatinut heitä luopumaan aseistaan. Poliisit eivät suostuneet, ja epäillyt avasivat tulen heitä päin.

Poliisi ei antanut vielä sunnuntai-iltana miesten tuntomerkkejä eikä kertonut, ovatko heidän henkilöllisyytensä tiedossa. KRP:n tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-ahon mukaan läpikäyty valtava tietomassa antaa kuitenkin aihetta tulkintaan, että "epäiltyjen kohde oli nimenomaan viranomainen".

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että poliisipartion käyttämät suojavälineet pelastivat heidän henkensä tai ainakin vähensivät heidän saamiaan vammoja.

Määministeri Rinne: poliisien määrää aiotaan lisätä, ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tuomitsi poliiseihin kohdistuneet ampumiset heti sunnuntaina.

 – Viikonlopun aikana kolmea poliisia kohti on ammuttu. Täysin tuomittavaa. Suomen poliisi tekee jatkuvasti töitä meidän jokaisen turvallisuuden puolesta, Ohisalo kirjoitti heti tapahtumien jälkeen Twitterissä.

Ohisalon mukaan on tärkeää, että poliisille tarjotaan parhaat mahdolliset työvälineet ja kalusto työturvallisuuden tueksi.

– Tapahtumat osoittavat poliisin työn haasteet, jotka vain kasvavat tulevaisuudessa.

Myös pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi Ylen haastattelutunnilla, että poliiseihin kohdistuva väkivalta on vakavaa ja anteeksiantamatonta.

– Tämä henkii vakavasta muutoksesta yhteiskunnassa, että kaikkia kansalaisia suojelevaa poliisiorganisaatiota vastaan hyökätään, hän arvioi pääministerin haastattelutunnilla.

Samalla Rinne muistutti, että nykyinen hallitus on tunnistanut poliisin tarpeet tässä tilanteessa: poliisien määrää aiotaan nyt lisätä, ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Katso MTV:n videokooste aiheesta alta:

Täydennetty klo 21.15 ja klo 21.45 KRP:n lisätiedoilla. Lisätty 26.8. klo 10.30 päivitetty, uusin videokooste.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisiin kohdistunut väkivalta kaksinkertaistunut 20 vuodessa – Tutkija: "Halutaan tietoisesti vahingoittaa"25.8.2019 13.32
Sisäministeri Ohisalo viikonlopun ampumisista: ”Poliisin haasteet vain kasvavat”25.8.2019 11.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat