Viisas ihminen?

Ehkä hyvää kannattaa jonottaa.

Mutta mikä oli niin hyvää, että sitä jonotettiin jopa vuorokausia, poliisipartiossa, pisimmillään yli kilometrin mittaisessa ja tuhansien ihmisten jonossa? Vastaus on kaupan avajaiset. Eivätkä ne suinkaan olleet muinaisessa Neuvostoliitossa, vaan Helsingissä, kotomaamme rikkaassa pääkaupungissa, viime perjantaina.

Olen sanaton. Ilmiö on minusta niin järjenvastainen, että yhtä hyvin voin kysyä taannoisen kirjani päähenkilöltä, kissa Guru Gurnaulta, mitä mieltä se on asiasta. Sillä onkin heti vastaus valmiina:

– Tuohon ei edes eläin pysty! Gurnau tuhahtaa.

– Mutta kymmenen ensimmäistä vaaleanpunaisiin pukeutunutta sai sentään ilmaiseksi älypuhelimen, selitän.

– Älyä heiltä varmasti puuttuikin, Gurnau puuskahtaa ja tarkentaa: – Pukeutua nyt vielä possuiksi, hohhoijaa!

– Joulupukki viihdytti jonottajia jakamalla heille ilmaisia karkkeja, yritän lieventää oman lajini outoa käytöstä.

– Niinpä tietenkin, niinpä tietenkin, kissa huokaa päätään puistellen ja tassuttelee tiehensä.

Onkin ehkä parempi, etten kerro sille enää toisesta avajais- ja alepaniikista vantaalaisessa kauppakeskuksessa viime viikolla.

Tilanne ryöstäytyi siellä hengenvaaralliseksi sekasorroksi, kun 399 euron hintaisia läppäreitä myytiin 199 eurolla. Eräs tungoksessa mukana ollut nainen kertoi:

"Ihmiset huusivat apua, kiroilivat, kirkuivat ja huusivat, että älkää tönikö, mutta paine vain kasvoi. Luulin oikeasti hetken, että rusennun hengiltä..." (omakaupunki.hs.fi 11.11)

Kun paine hetkeksi hellitti, jatkoi nainen jälleen matkaa kohti tarjouslavaa, vapaaehtoisesti. Ja sama toistui:

"Huusin apua, mutta kukaan ei auttanut. Rusennuin ihmisten jalkoihin. Kun taistelin itseni polvilleni, noin parikymppinen mies tarttui koneeseeni, joka oli ollut puoliksi allani ja yritti väkisin viedä sen käsistäni."

Mitäpä tuohon enää lisäisi. Paitsi hymähtää, että tätä lajia kutsutaan latinaksi nimellä Homo sapiens eli viisas ihminen.

Taidanpa sittenkin kysyä neuvoa kirjalliselta kissaltani:

– Mestari Gurnau, mikä tekisi ihmisistä viisaampia?

– Hiljentäkää mielenne ja kysykää neuvoa sisäiseltä kissaltanne, Gurnau valistaa.

– Mutta kun jo pelkkä mielen hiljentäminen on niin vaikeaa..., huokaisen.

– No käyttäkää tuo älytön energia ensin johonkin hauskempaan mylläämiseen, vaikka tyynysotaan. Niin pää tyhjenee typeryyksistä. Sitten on helppo vain olla."

– Hmm..., pitääpä harkita. Olisikohan jossain avajaistarjouksena mukavanpehmoisia, tyynysotaan sopivia tyynyjä, virnistän.

Ihan vakavasti ottaen, suosittelen kiertämään moiset superavajaiset kaukaa – ainakin pienten lasten kanssa. Tuolla vantaalaisessa ryntäyksessä kun oli kuulemma ollut mukana jopa sylivauvoja.

Kirjoittaja on läntisen Uudenmaan takamailla asuva kirjailija.

Käyttäjän Heli Ilaskari kuva
Heli Ilaskari