Paikalliset

Valtioneuvosto vahvisti Lohjan ja Nummi-Pusulan kuntaliitoksen

LÄNSI-UUSIMAA |  Tasavallan hallitus vahvisti eilen Nummi-Pusulan liittämisen Lohjan kaupunkiin ensi vuoden alusta alkaen. Mukaan tulee myös Karjalohja, jonka yhdistämisestä Lohjaan on tehty päätös jo aiemmin.

Uudessa Lohjan kaupungissa on yhdistymisen jälkeen 47 374 asukasta. Uusi Lohjan kaupunki saa valtiolta yhdistymisavustusta 4,3 miljoonaa euroa.

Päätös vahvistaa myös Lohjan hallinnollisen statuksen. ”Valtion alue- ja paikallishallinnon sekä Euroopan unionin toiminnassa noudatettavien aluejakojen osalta samoihin alueisiin kuin nykyinen Lohjan kaupunki,” päätöksessä sanotaan.

Eilen jätettiin Helsingin hallinto-oikeuteen myös valitus Nummi-Pusulan valtuuston liitospäätöksestä. Valitusaika päättyy ensi viikolla.

Valituksen on tehnyt keskustan kunnanvaltuutettu Jyrki Parikka, joka on vastustanut kuntaliitosta koko ajan ja ehdotti liitoksesta luopumista myös kyseisessä valtuuston kokouksessa. Liitospäätös tehtiin äänin 20–6.

– Valituksessa on useita kohtia, eikä se koske vain valtuuston kokousta vaan koko kuntaliitosprosessia Nummi-Pusulassa, Lohjalla ja Siuntiossa, Jyrki Parikka sanoo.

Hänen mielestään prosessi ei ole ollut avoin ja demokraattinen, ja keskustaa on Nummi-Pusulassa syrjitty. Liitos loukkaa hänen mukaansa perustuslaillisia oikeuksia.

– Kunta lopetetaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Tehdään päätös, jota ei voi perua.

– Nämä nuoret poliitikot urpilaiset ja kataiset eivät ymmärrä johtamisesta mitään.

Valtioneuvostossa päätöstä tehtäessä tiedettiin, että valitusaika ei ole vielä päättynyt.

– Mutta kuntajakolaki edellyttää, että ensi vuoden alusta voimaan tulevista liitoksista on tehtävä päätös kesäkuun loppuun mennessä, lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää sanoo.

– Tavallisesti odotetaan, että valitusprosessit on käyty loppuun, mutta mutta nyt se ei ollut mahdollista.

Valituksen vaikutuksia selvitellään vielä, mutta yhtään kuntaliitosta ei Suomessa ole peruttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat