Paikallisurheilu

NHL-tason luisteluoppia HaKin junnuille – Valmentaja Lari Joutsenlahti muistuttaa, että vahva luisteluosaaminen on lätkämenestyksen perusta

Lari Joutsenlahti luotsasi torstaina HaKin vuonna 2009 syntyneitä pelaajia.

Nina Paloheimo

Harjun Kiekon vuonna 2006-2009 syntyneet juniorit saavat NHL-tason luisteluoppia tänä talvena.

Pitkän linjan luisteluvalmentaja ja MM-tason alamäkiluistelija Lari Joutsenlahti opastaa Lohjalla kiekkonuoria tehokkaaseen ja teknisesti taitavaan luisteluun.

– Tämän ikäiset juniorit ovat juuri parhaassa iässä oppimaan tekniikkaa. Kun perustaidot alkavat olla kunnossa, voidaan opetella jääkiekolle ominaisia tekniikoita, Joutsenlahti kuvaa.

HaKin nuoret pelaajat saavat oppia melkoiselta tekijältä.

Joutsenlahti on valmentanut luistelua kahdeksan vuotta päätyökseen. Hänen opissaan on ollut NHL-pelaajia. Hän valmentaa jääkiekkoilijoiden tehoryhmiä, antaa yksityistunteja ja pitää leirejä. Joutsenlahti on toiminut myös luisteluvalmentajana Teemu Selänteen maineikkailla kiekkoleireillä.

Ensi viikolla Joutsenlahden oppeihin lentää teholeirille joukko sveitsiläisiä nuoria. Valmentaja laskee valmentaneensa 15 eri maassa. Maine on kiirinyt kauas.

– Pyrin oppimaan itse koko ajan lisää. Minun tehtäväni on havainnoida uusia tuulia, oppia uusia tekniikoita ja siirtää niitä valmennettavilleni, mies kertoo.

Harjun Kiekon treeneihin hänet houkutteli HaKin taitovalmentaja Martin Andler.

Rahoitus valmennukseen on järjestynyt yksityisten ja yritysten sponsorituella, joten nuorille oppi on ilmaista.

– Asun Evitskogissa, joten Lohjalle on lyhyt matka ja täällä on tosi hyvä yhteisöllinen meininki, Joutsenlahti kehuu.

Torstai-iltana Joutsenlahti luotsasi nuorinta vuonna 2009 syntyneiden joukkuetta.

– Heidän kanssaan opiskellaan painonsiirtoja, liukua, käännöksiä, rytminvaihtoja ja muuta tekniikka, Joutsenlahti luettelee.

Nuoret kiekkoilijat näyttivät kuuntelevan valmentajaa tarkasti ja tekemisen meininki oli jäällä heti alusta asti vauhdikas. Myös joukkueen valmentajat ovat Joutsenlahden mukana jäillä.

– Moni valmentaja on kokenut saavansa hyviä oppeja jatkoon näistä treeneistä. Asenne luistelun opettamiseen on hiljalleen muuttunut jääkiekkopiireissäkin positiivisemmaksi, hän kiittelee.

Luisteluvalmentaja muistuttaa, että luisteluun kannattaa panostaa niin kauan kuin aikoo jatkaa pelaamista. Mikään ikä ei estä oppimasta lisää.

Luistelu on muuttunut jääkiekossa paljon viime vuosien aikana. NHL-kaukaloissa tekniikan hallinta on kaikki kaikessa.

Joutsenlahdella on parhaillaankin valmennuksessa NHL-pelaajia, jotka hakevat lisäoppia pieniin vauhdikkaisiin kaukaloihin.

– Nykyajan nopeatempoisessa lätkässä painottuu pienen tilan vauhtikäännökset ja kiekon suojaus. Jos katsoo nykyistä kaariluistelua niin se on selvästi nopeampaa askellusta, ei niin liukuvaa, Joutsenlahti kuvaa.

Joutsenlahti painottaa opeissaan räjähtävää lähtöä, taitavaa teränkäyttöä ja teräviä käännöksiä. Niitä opetellaan myös HaKin harjoituksissa.

Kannattaa siis kevätkauden aikana bongata junioreiden peleistä nopeita kaarreluisteluja ja Crosby-käännöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti HaKin avuksi19.11.2019 18.26
Harjun Kiekkoon saapuu 24 ulkomaalaisvahvistusta – Ilja Kiritsevski vastaa nuorennusleikkausta tekevän edustusjoukkueen menestyksestä14.8.2019 18.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat