Puheenaihe

Näin hallituskriisi etenee: Kuka saa lähtöpassit vai saako kukaan?

Tiistaina pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne nimettiin torstaina hallitustunnustelijaksi.

Arkisto/Tiina Mutila

Kaatuuko tänään Antti Rinne (sd.), koko hallitus vai keskusta? Vai löytääkö hallitus yhteisen sävelen ja onnistuu pääsemään tilanteesta ulos sulassa sovussa? Joko hallituskriisi ratkeaa tänään vai siirtyvätkö ratkaisut huomiseen?

Maanantai-iltana hallituskriisissä lähdettiin yöunille tilanteessa, jossa pääministeri Antti Rinne ilmoitti SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen kaipaavansa "oman oikeusturvansa takia" keskustalta vastauksen perusteluineen siihen, onko keskustalla valmiutta jatkaa hallitusyhteistyötä hänen kanssaan.

– Jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, niin keskustan viestintä on vielä epäselvempää, Rinne moitti.

– Tästä asiasta tullaan huomenna (tiistaina) keskustelemaan. Sen jälkeen tulen arvioimaan tilannetta ja vetämään tarvittavat johtopäätökset, miten tullaan menemään eteenpäin.

Keskustan johto tapaa Rinteen jo heti tänään aamulla kello 9. Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoi Twitterissä, että paikalla ovat keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen. Pirkkalaisen mukaan tapaaminen järjestettiin Rinteen pyynnöstä.

SDP:n eduskuntaryhmä kokoontuu tänään aamulla kello 10 keskustelemaan hallituksen tilanteesta.

Hallitus vastaa opposition välikysymykseen Posti-sotkusta eduskunnassa kello 14.

 

Käytännössä vaihtoehtoja kriisin ratkeamiseen on kolme.

On mahdollista, että Antti Rinne ja keskusta löytävät sovun ja hallitus jatkaa työtään entiseen malliin.

Toinen vaihtoehto on, että Antti Rinne eroaa pääministerin tehtävästään. Tämä kaataisi myös hallituksen. Uutta hallitusta lähdettäisiin muovaamaan kevään eduskuntavaalien tuloksen pohjalta. Suurin puolue SDP nimittäisi siis uuden pääministeriehdokkaansa. Pääministerin tehtävään on jo spekulaatioissa soviteltu ainakin Antti Lindtmania, Sanna Marinia ja Tuula Haataista. Mahdollisesti siis vain pääministeri vaihtuisi ja uusi hallitus muodostettaisiin nykyisen pohjalta.

Kolmas vaihtoehto on, että Rinne jatkaa, olipa keskustan kanta asiaan mikä tahansa. Jos keskusta ei peräänny ennen välikysymysäänestystä, joutuisi Rinne vastaamaan kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen Postia koskevaan välikysymykseen todennäköisesti ilman keskustaa. Hallituksen luottamus mitattaisiin siis keskiviikkona luottamusäänestyksessä. Jos keskusta äänestäisi hallituksen luottamusta vastaan, hallitus kaatuisi.

Uusia eduskuntavaaleja on väläytelty hallituksen mahdollisen kaatumisen takia. Vaali tulisivat kyseeseen vasta, jos hallitusneuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi eivät johtaisi mihinkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Eroaako Antti Rinne tänään? SK: Pääministeriksi on nousemassa Sanna Marin3.12.2019 08.50
Professori: Jos Antti Rinne ei ymmärrä nyt luopua, iskee hän päätä seinää kuin Jukolan Jussi2.12.2019 20.42
Miten asiat etenevät, jos pääministeri Antti Rinne eroaa?2.12.2019 19.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat