Viihde

Muista kytkeä koira myös kansallispuistossa

Kansallispuistoissa koirien on lähtökohtaisesti aina oltava kytkettyinä. Syynä tähän on puistojen erityisen herkkä luonto.

Armi Suojanen

Vapaana juoksentelevat lemmikit kiusaavat kansallispuistoja. Tänä kesänä Metsähallituksen henkilökunta on joutunut jatkuvasti huomauttamaan koiranomistajia koirien kiinnipitoajasta.

Kansallispuistojen arvokas luonto on erityisen haavoittuvainen kesäisin.

Oulangan kansallispuiston henkilökunta huomasi jo keväällä, että useat retkeilijät pitävät koiriaan täysin vapaina kansallispuistossa.

Pahimmillaan koirat saattoivat juoksennella kaukana omistajistaan.

Kesän mittaan henkilökunta on joutunut huomauttamaan retkeilijöitä koirien kiinnipidosta useaan otteeseen. Sama ongelma on kiusannut useimpia kansallispuistoja.

Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä tai välittömästi kytkettävissä 1. maaliskuuta-19. elokuuta.

Kansallispuistoissa koirien on lähtökohtaisesti aina oltava kytkettyinä, eikä vain välittömästi kytkettävissä. Syynä tähän on puistojen erityisen herkkä luonto.

– Lintujen pesimäaikana ja nyt, kun poikaset ovat pieniä, koirat aiheuttavat nopeasti tuhoa, Oulangan luonto-opas Elina Kolppanen sanoo.

Kansallispuistot on perustettu, jotta erityisen arvokkaat ja ainutlaatuiset luonnon elinympäristöt säilyisivät.

Moni voi lipsua koiran kiinnipitovelvoitteesta ajatellen, ettei lemmikki rauhallisessa maastossa häiritse muita ihmisiä. Kesällä puistoissa liikkuu kuitenkin runsaasti retkeilijöitä, ja koiranomistajien tulisi huomioida heidänkin turvallisuutensa ja mukavuutensa.

Suomessa on 37 kansallispuistoa, joiden hallinnosta vastaava viranomainen on Metsähallitus.

Kansallispuistojen järjestyssäännöt perustuvat lakeihin ja asetuksiin sekä Metsähallituksen tarkentaviin määräyksiin.

Suomen kansallispuistot

Tammisaaren saaristo Saaristomeri Nuuksio Sipoonkorpi Itäinen Suomenlahti Valkmusa Liesjärvi Kurjenrahka Torronsuo Puurijärvi-Isosuo Repovesi Päijänne Selkämeri Isojärvi Leivonmäki Seitseminen Helvetinjärvi Lauhanvuori Kauhaneva-Pohjankangas Linnansaari Kolovesi Petkeljärvi Pyhä-Häkki Koli Patvinsuo Salamajärvi Tillikkajärvi Hiidenportti Rokua Perämeri Syöte Riisitunturi Oulanka Pyhä-Luosto Urho Kekkosen kansallispuisto Pallas-Yllästunturi Lemmenjoki Lähde: luontoon.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat