Paikalliset

Poliisilippistä on laitonta pitää esillä

Pidettävä piilossa. Seppo Ahokas ei saa Vihdin poliisilta lupaa pitää epävirallista poliisilakkiaan näkyvillä. Lippis on muuten samanlainen kuin poliisin virallinen lakki, mutta sivusta puuttuu poliisin miekkalogo.

Minna Harmaala

Vihtiläinen Seppo Ahokas on hämmentynyt. Hän osti jo pari vuotta sitten simpeleläiseltä huoltoasemalta sinisen lippalakin, jossa lukee valkoisella Poliisi Polis, ja piti sitä autonsa ikkunalla. Viime kesänä Vihdin poliisi kuitenkin takavarikoi lakin. Ahokas osti uuden. Tämänkin lakin Vihdin poliisi kielsi, tosin antoi Ahokkaan pitää sen.

Hämmentävä osa tarinaa on se, että Ahokkaan kesämökkikunnassa Parikkalassa poliisi tulkitsi lakia toisin kuin Vihdin poliisi, joka takavarikoi lakin näyttävällä operaatiolla huoltoasemalla. Parikkalan poliisin mukaan laissa ei ole pykälää, joka kieltäisi lippiksen käytön.

Kumpi on oikeassa, ylikomisario Juha Rosendahl Vihdin poliisista?

– Lain mukaan henkilö, joka ei ole poliisi, ei voi esiintyä sen enempää poliisin vaatteissa kuin sellaisissa vaatteissa, jotka antavat sellaisen kuvan, että kyseessä on poliisi.

Seppo Ahokkaan lakki ei ole täydellinen kopio poliisin lippiksestä.

– Kukaan ei saa esiintyä erehdyttävästi poliisin näköisenä. Se on tulkintakysymys, tekeekö yksi lippalakki poliisin näköiseksi, pohtii Juha Rosendahl.

– Ei näissä ole mitään linjaa, kun ei tapauksia tule joka viikko tai edes joka 10. vuosi,

Rosendahlin mukaan poliisi takavarikoi aina silloin tällöin esimerkiksi poliisin vanhoja univormuja, jotka ovat päätyneet siviilien käsiin. Niitä saisi käyttää vain, jos poistaa poliisin tunnukset.

Saako poliisi takavarikoida myös yksityishenkilön ostaman lippalakin?

– Totta kai, jos se erehdyttävästi muistuttaa poliisin lakkia.

Ahokkaan mukaan poliisilakki ikkunassa piti rikolliset loitolla.

– Sen takia juuri ostin sen. Minulla on aikaisemmin käynyt varkaita autossa.

Sen jälkeen, kun sai toisen kerran noottia Vihdin poliisilta, hän ei ole enää pitänyt lakkia esillä. Hänen mukaansa poliisilippikset ovat kuitenkin ostospaikassa hyvin suosittuja myyntiartikkeleita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat