Paikalliset

Kotiseutuyhdistyksen vieraana persoona Lohjan historiasta

Muistoja kaukaa. Caius Kajanti (vas.) muisteli kouluaikoja Lohjalla Kahvila Liisan talossa, joka oli tuolloin Lohjan yhteiskoulun (nykyinen Puu-Anttilan rakennus) rehtorin asunto. Kajantin vieressä Taina Horppu, pöydän takana Jaakko Puomila (oik.), Paula van der Pals ja Reino Korpijaakko.

Teemu Vestovuo

LOHJA | Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävien syyskokouksessa Kahvila Liisassa oli tupa torstai-iltana täynnä. Yhdistys oli saanut vieraakseen harvinaisen henkilön, Persoonan suoraan Lohjan historiasta. Hän oli Caius Kajanti, Lohjan pitkäaikaisen papin, kirkkoherran ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Akseli Kajantin poika.

Caius Kajanti on 95-vuotias. Kajantin perhe muutti Lohjalle vuonna 1925, kun isästä tuli Lohjan kappalainen.

Papin poika oli vallaton, keksi jos jonkinmoisia kepposia. Torstain tilaisuuteen hän oli napannut kotinsa seinältä mukaan siitä todisteen. Tauluksi kehystetty paperilappunen oli hänen vuonna 1931 saamansa karsserirangaistus.

Lohjan yhteiskoulun oppilaat eivät pitäneet opettaja Halmeesta, joka heidän mielestään liiaksi puuttui nuorten elämään. Pojat päättivät näpäyttää Halmetta.

– Vedimme pitkää tikkua, ja tehtävä lankesi minun hoidettavakseni, Kajanti muisteli.

– Menin apteekkiin ja pyysin jotain nestettä, joka haisisi pahalle ja pitkään, mutta ei vahingoittaisi ihoa. Sain väkevöityä etikkaa.

Sitä levitettiin opettaja Halmeen autoon. Caius kiipesi lähelle puuhun seuraamaan opettajan reaktiota.

– Se oli todella väkevän hajuista. Vaikka istuin puussa, niin silmäni vuotivat.

Poikajoukkoa osattiin epäillä teosta.

– Syyttivät ensin Tuomisen Väiskiä. Hän hätääntyi, sillä teon seurauksena saattoi olla koulusta erottaminen. Niin menin sitten kertomaan rehtori Hirsjärvelle, että se olin ollut minä.

Kun isä-Kajanti oli myös koulun uskonnon opettaja, olisi kohtelu ehkä papin pojalle lievempi.

– Isä kyllä uhkasi lähettää minut selluloosatehtaalle töihin, jos minut erotettaisiin.

Opettajakunta pohti rangaistusta, mutta Kajantia ei erotettu. Hän sai neljä tuntia karsseria eli istumista eristetyssä arestihuoneessa.

– Minkälainen ja missä se oli? Kajantilta kysyttiin, sillä koulu sijaitsi tuolloin viereisessä Puu-Anttilan rakennuksessa.

– Se oli pieni pimeä koppi toisessa kerroksessa oven vieressä, Kajanti vastasi.

Caius Kajanti teki työuransa toimittajana ja kustantajana. Hän on kirjoittanut muun muassa historiallisia artikkeleita eri lehtiin, kirjan Koskettavia naiskohtaloita Suomen historiasta sekä Länsi-Uusimaa -lehteen lukuisia muisteluita Lohjasta ja kannanottoja entisen kotikaupunkinsa asioihin.

Torstai-ilta Kahvila Liisassa jatkui Kotiseutututkimuksen ystävien syyskokouksella ja vapaamuotoisella keskustelulla Kajantin kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat