Seuraa kevättä – näitkö jo leskenlehden?

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut.

Päivi Tuovinen

Luonto-Liiton kevätseuranta alkaa tulevana viikonloppuna. Kevään ensimmäisiä lintuja, kuten kiuruja ja laulujoutsenia, voi havaita muuttopuuhissa maan eteläosissa. Kevään ensikukkijoista leskenlehdet puskevat myös esiin, etenkin suojaisilla ja lämpimillä paikoilla.

Tänä vuonna havaintoja toivotaan etenkin soilla tavattavista lajeista: juolukan ja tupasvillan kukinnasta, vaivaiskoivun lehden puhkeamisesta, kurjesta, hyttysestä, tervapääskystä ja soidintavasta teerestä.

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla joka toinen viikonloppu alkaen aina 9.-10.6. asti.

 Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

 

toimitus