Vuokratyö – ahne välistäveto

Finnair, sinivalkoinen ylpeytemme on ollut mediassa lähes joka päivä. Kansalaisia närästää toimitusjohtajan saama allekirjoituspalkkio ja asuntokauppa sekä palkkiot 18 johtajalle ja avainhenkilölle, jotta he pysyisivät talossa.

Samanaikaisesti Finnair on edellyttänyt talousvaikeuksien vuoksi työntekijöiltä palkkojen alentamista, mihin nämä ovatkin suostuneet. Ulkomaisten lentoemäntien palkkaaminen, Catering-toimintojen ja matkalaukkujen käsittelyn ulkoistaminen eivät myöskään ole parantaneet ilmapiiriä.

Lisää Jobinpostia: Finnair tiedotti 12.3., että se alkaa vuokrata ulkopuolista matkustamohenkilökuntaa, useita kymmeniä työntekijöitä jo ensi kesänä. Sopimus on pidempiaikainen ja sillä katsotaan muutenkin, kuinka paljon Finnair voi hyödyntää sitä poissaolojen ja ruuhkahuippujen paikkaamiseen.

Vuokratyövoiman käyttö Suomessa on vielä suhteellisen pientä, vain parisen prosenttia koko työvoimasta. Nyt käyttö on kasvamaan päin.

Henkilövuokrausta harjoittavat yleensä isot yritykset, joissa on henkilöstöjohtaja, jopa henkilöstöosasto. Näiden palkka ei pienene, vaikka ulkoistaisivatkin työvoiman rekrytoinnin henkilöstöpalveluyritykselle. Vuokraus siis tulee kalliimmaksi, koska vuokrafirma ei palvele ilmaiseksi ja vuokratyöntekijälle on maksettava samansuuruista palkkaa kuin muillekin.

Ihmisten vuokraaminen – onneksi ei myyminen – kuulostaa kammottavalta. Ei ihminen saisi olla kauppatavaraa.

Asioilla on usein kaksi puolta. Opiskelijoille sopii mainiosti tehdä silloin tällöin keikkaa opintojen rahoittamiseksi. Ravintola-alalla on suuri vaihtuvuus sekä yrittäjien että työntekijöiden keskuudessa. Uuden henkilön palkkaaminen on aina työlästä, kun hakemuksia saattaa tulla kymmenittäin. Niiden läpikäynti, yhteenveto ja vertailu vievät aikaa.

Vuokratyön käytössä on kuitenkin ongelmia, joita on yritetty ratkaista vuosikausia. Valtaosa vuokratyöntekijöistä on määräaikaisia. Heidän työterveydenhuollostaan vastaa vuokrafirma. Kun työntekijä sairastuu tai tulee vaikkapa raskaaksi, palvelun ostanut yritys voi ilmoittaa vuokrayritykselle, ettei työntekijää enää tarvita. Tai vuokrattu työntekijä on saattanut työskennellä samalla työpaikalla vuosia, mutta työsuhdetta ei ole vakinaistettu. Työnantaja saattaisi palkatakin, mutta sopimus vuokrafirman kanssa edellyttää rekrytointimaksua.

Vuokratyöntekijän ja vuokrayrityksen välistä suhdetta koskee yleinen kilpailukieltosääntö, mikä sekään ei edistä uuden, pysyvän työpaikan saantia. Työ- ja elinkeinoministeriön vuokratyöopas on välttämätön pätkätöihin joutuneelle.

Oma lukunsa on, kun esimerkiksi Tallinnassa sijaitseva vuokratyöyritys toimittaa rakennus- ym. miehiä Suomeen, jopa Helsingin kaupungin työmaille. Kukaan ei tiedä millaista palkkaa tälle työvoimalle maksetaan.

Kuntien lääkäripulaa käytetään myös hyväksi. Terveydenhuollon palveluntuottajat ry ylläpitää vuokralääkärijärjestelmää. Lääkärikunta voisi itse ryhdistäytyä, luopua vuokratyöstä ja kääntää selkänsä välittäjille. Selvitysten mukaan vuokratyö ei ole tuonut terveydenhuoltoomme tehokkuutta eikä muutakaan hyvää.

Vuokratyövoiman välitys lienee varsin tuottoisaa. Suomen tunnetuimman henkilöstöyrityksen Eilakaislan johtaja Tom Kaisla osti viime joulukuussa useita miljoonia maksaneen Rysäkarin, joka on historiallisesti arvokas sotilassaari Helsingin edustalla. Eikä mikään kari vaan lähes 10 ha:n saari.

Henkilöpalveluyritysten toiminta on toki laillista, mutta liikeidea eettisesti epäilyttävä. Olisi parempi, jos yritykset työllistäisivät työntekijänsä suoraan ilman välikäsiä tai julkisen työnvälityksen avulla. Kukin rikastukoon omalla työllään.

Kirjoittaja on harrastajakirjoittaja Karjalohjalta.

Käyttäjän kerttu.keranen@kolumbus.fi kuva
Ketsuppi