A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Hyvät ja huonot uutiset

Vuoden 2015 tilinpäätökseen kirjataan isoja hyviä uutisia. Niiden kautta Suomi on muuttunut paremmaksi. Mutta miten nämä uutiset ovat syntyneet?

Hissiyhtiö Koneen menestys perustuu jatkuvaan mukautumiseen ja muutokseen taloussuhdanteiden, rakentamisen vaihtelujen ja teknologisten mullistusten keskellä.

Nokia nousi tuhkasta ja osti suurimman kilpailijansa ranskalaisen Alcatel-yhtiön, joka valmistaa puhelinverkkoja. Nokia on taas jättiläinen, vaikka sen uskottiin olevan tuhoon tuomittu luopuessaan kännykkäbisneksestä.

Yhtä ihmeellisen uudestisyntymisen teki Turun telakka. Saksalainen Meyerin perhe osti konkurssikypsän telakan, muutti tuotantojärjestelyt ja valmistaa jälleen loistoristeilijöitä. Uudenkaupungin autotehdasta on kuopattu monesti. Silti se on noussut alhosta huipulle panostamalla laatuun. Tehdas alkaa valmistaa Mersun kaupunkimaastureita.

Finnair teki vuosikymmen sitten päätöksen hankkia uuden lentokonelaivaston, joka lentää pitemmälle halvemmalla kuin vanhat koneet. Yhtiö myös muokkasi työvuorot, työnkuvat ja tekemisen mallit uudelleen. Nyt Finnair lupaa palkata tuhat uutta työntekijää.

Ihmeiden taustalla on ollut vahva näkemys yrityksen tulevaisuudesta, usko osaamiseen ja määrätietoinen tekeminen muutosten läpiviemiseksi.

Menestyneissä yrityksissä lakkoiltiin ja vastustettiin muutoksia ideologisista, ay-poliittisista ja taloudellisista syistä. Muutokset olivat kivuliaita ja monelle henkilökohtaisesti raskaita. Tuskasta huolimatta yritykset pelastettiin uudenlaisessa muodossa. Ovatko vastustajat olleet kiitollisia?

Luokkaviha on muutoksen vastustamisen välikappale."

Huonoina uutisina kirjataan luokkavihan lietsonta. Sitä nostatetaan vaalitappion ja vähäisen kannatuksen puolueiden keskuudesta.

Barrikadeille kiihotetaan milloin yliopistotutkijoita, opettajia, autonkuljettajia, sairaanhoitajia, sosiaalivirkailijoita, postinkantajia ja kaupanmyyjiä. Vastarintaan kehotetaan kaikkia, joiden työn olisi sopeuduttava uusiin olosuhteisiin.

Luokkaviha on muutoksen vastustamisen välikappale.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet