A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Työ kuolee uusiin veroihin

Terveysvalistuksessa uskomme, että pitää hoitaa taudin syitä eikä seurauksia. Taloudessa ja yhteiskuntapolitiikassa keskitymme seurauksiin, koska syihin ei haluta tarttua.

Verotuksella on yritetty korjata perusongelmaa, joka on kallis työn hinta."

Jyrki Kataisen hallituksesta lähtien Suomen ongelmia on yritetty korjailla kiristämällä verotusta. Päättynyt vuosi oli kolmas perättäinen tuloverotuksen kiristysvuosi. Arvonlisäveroa on korotettu kahdesti neljässä vuodessa. Nyt on suunnitelmissa nosto 25 prosenttiin.

Verotuksella on yritetty korjata perusongelmaa, joka on kallis työn hinta. Työ maksaa liikaa, vaikka palkat ovat eurooppalaisittain matalat.

Työn sivukustannukset, tulo- ja kulutusverot ovat korkeat, jotta valtio kykenisi paikkaamaan julkisen talouden alijäämää. Julkinen tehottomuus, hallintopöhö ja liika virkamieskunta murentavat hyvinvointiyhteiskunnan perustan.

Ydinongelma on yleiseurooppalainen. Kiinasta, Intiasta ja Aasiasta on työntynyt työmarkkinoille satoja miljoonia uusia tekijöitä. He valmistavat kännykät, autot, vaatteet, laivat ja tietokoneohjelmat alle puolella siitä, mitä ne maksavat länsimaissa.

Suomalaisten suurin vientituote on oma työ, jonka maailmanmarkkinahinta on nyt romahtanut. Ongelma ei oikene uusilla veroilla, koska ne tappavat loputkin kotimaisesta ostovoimasta ja kulutuskysynnästä.

On utopiaa esittää, että arvonlisäveroa korottamalla korvattaisiin työvoimakustannusten välttämättömät alennukset. Kilpailukykymme ja vientimme kohenevat vain kilpailukyisin hinnoin. Ei mitenkään muuten.

Juha Sipilän hallitus on sortumassa arvonlisäveron korottamiseen, koska se tuottaisi helpolla rahaa valtion kassaan, vähäksi aikaa. Sortumisen taustalla on kyvyttömyys tarttua työvoimakustannuksiin ja kilpailukyvyn parantamiseen.

Työ on menestyksen avain. Työn tarjontaa on lisättävä sivukuluja alentamalla, julkisia menoja leikkaamalla ja veroja vähentämällä.

Tartutaan uuteen vaihtoehtoon, kun päinvastaiset keinot ovat tuottaneet jo tarpeeksi tuhoa.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet