Heli Ilaskari

Mummo tarttui mikkiin

"Mistä saapui, kuinka joutuikaan...

...mummo tänne kauas laulamaan."

Ensimmäisen rivin sanoin alkaa Tamara Lundin suosittu kappale Yksinäinen pihlaja. Toinen rivi puolestaan on ihan oma sepitelmäni.

En nimittäin ikinä olisi uskonut, että löydän itseni laulamasta karaokea. Ainakaan täältä aavan meren tältä puolen eli Teneriffalta.

Idea alkoi itää, kun ystäväni vuosikymmenen takaa tuli visiitille. Siis hän, josta kirjoitin edellisessä pakinassani. Ystäväni kertoi, miten hänet oli aikoinaan houkuteltu ensimmäisen kerran estradille, laulamaan karaokea. Ja kuinka ollakaan, hänestä tuli sen harrastaja.

Itse en ollut koskaan ollut missään tekemisissä karaoken kanssa. Ehkä suhtauduin siihen jopa vähättelevästi. Aloin epäillä, että asenteeni oli silkkaa tiedon puutetta ja halusin kuulla lisää.

Ystäväni yllytti minua kokeilemaan itse, jotta tietäisin parhaiten millaista karaoke on. Niin tartuin haasteeseen eli mikkiin. Tosin lauloin ystäväni kanssa duona. Kappaleemme oli tuo Yksinäinen pihlaja.

Kokemus oli paitsi kiinnostava, jopa innostava. Olenhan nauttinut laulamisesta muun muassa kuorossa. Olikin liki, ettei karaokekärpänen puraissut myös minua.

Jäin pohtimaan, miksi Japanista lähtöisin oleva karaoke on kolahtanut etenkin meihin suomalaisiin. Olemme arkoja, mutta kun viimein rohkenemme tarttua mikkiin, ei meitä pitele enää mikään.

Rakastammeko karaokea sen terapeuttisuuden vuoksi? Voihan laulun sanojen ja sävelten kautta ilmaista sellaista, mitä on vaikea kertoa kenellekään suoraan. Laulaen tavallaan sanoittaa omaa elämäänsä.

Mutta on karaoke varmaan muutakin kuin tunteiden tulkki. Sen kautta voi kuka tahansa edes hetken olla illan tähti, jotain hieman suurempaa. Ja mikä parasta, tähtenä voi loistaa silloin, kun itselle sopii. Sillä oikea tähteys lie aika rankkaa.

Entä miten itse koin esiintymisen? Kun selvisin ensimmäisten tahtien jännityksestä, minulla oli hauskaa. Ja sitä hilpeyttä oli ilo jakaa myös muiden kanssa.

Samalla oivalsin: Kannattaa tarttua tilaisuuteen, kun tämä lyhyt elämä jotain viatonta hauskuutta tarjoaa.

Heli Ilaskari

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet