Erkka RailoKirjoittaja on MustRead-lehden johtava politiikan asiantuntija.

Euroopan unionin ongelma

Sinä tiedät jo, kuinka Britannian kansanäänestyksessä Euroopan unionin jäsenyydestä kävi.

Minä en vielä tiedä, koska kirjoitan tätä ennen äänestystä.

En ole yllättynyt siitä, että Iso-Britannia järjesti äänestyksen. Tutkimusten mukaan Britannian media on suhtautunut kaikista kriittisimmin Euroopan unioniin. Ei ihme, että brittien käsitys EU:sta on ollut kielteinen ja ”Remain”-kampanjalla on ollut vaikeuksia vakuuttaa kansalaiset EU-jäsenyyden eduista.

Iso-Britannia on kuitenkin vain esimerkki laajemmasta ilmiöstä.

Euroopan unioni on jo pitkään ollut oivallinen syntipukki kansallisille poliitikoille ja medialle.

Keväällä 2011 kiisteltiin siitä, tulisiko Suomen osallistua Euroopan unionin niin kutsuttuun vakausmekanismiin. Sillä rahoitettiin esimerkiksi Kreikan ja Irlannin valtioita tilanteessa, jossa ne eivät enää saaneet rahaa yksityisiltä markkinoilta.

Näitä maita rahoittaneet pankit uhkasivat kaatua niiden mukana. Suomessa, kuten monessa muussakin Euroopan unionin jäsenmaassa, ajatus vakausmekanismista oli erittäin epäsuosittu. Vakausmekanismista oli helppo antaa se väärä käsitys, että EU ottaa Suomelta rahat pois ja antaa ne yksityisille sijoittajille.

Tilanteesta sai aivan toisen kuvan, jos luki irlantilaisia sanomalehtiä. Niissä toimittajat ja poliitikot olivat tuohtuneita, koska Euroopan unioni ei auttanut Irlantia tarpeeksi paljon ja nopeasti. Jälleen EU oli syypää, mutta tällä kertaa hidasteluun ja tehottomuuteen.

Irlantia ja Suomea yhdisti se, että EU:ta oli helppo syyttää. Irlannissa ei osattu käyttää halpaa lainaa oikein, mutta kun tuli hätä, syypää oli EU. Suomessa ajateltiin, että vakausmekanismi on meiltä pois, vaikka hädän tullen Suomikin voisi hyötyä siitä. Joka tapauksessa siinä tilanteessa Euroopan rahajärjestelmän vakaus oli myös Suomen etu.

Kun asiat menevät hyvin, oman maan poliitikot ottavat siitä mielellään kunnian. Jos jokin menee huonosti, voi huudahtaa ”missä EU, siellä ongelma!”

Erkka Railo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet