Atlas Saarikoski

Nato tulee, oletko valmis?

Nato-maa Turkin vallankaappausyritys voi räjäyttää Lähi-idän suurvaltapolitiikan. Vain hetki sitten 50 ydinpommia sisältävä tukikohta oli eristettynä. Jos Suomi olisi Natossa, se olisi myös osa tätä konfliktia.

Heinäkuussa Yhdysvaltain sota-alus rantautui Helsingin Vuosaareen. Alus oli seilannut Naton suurimmassa merisotaharjoituksessa Itämerellä, jossa mukana olivat Nato-maiden lisäksi Suomi ja Ruotsi. Samaan aikaan presidentti Sauli Niinistö istui Naton huippukokouksessa Varsovassa.

 

Nato-kokouksen yhteydessä julkaistiin EU:n ja Naton yhteinen julkilausuma: EU:n ja Naton yhteistyö laajenee. Tätä perustellaan kyber- ja hybridiuhkilla sekä pakolaiskriisillä.

Suomen Nato-jäsenyydestä on puhuttu kauan, mutta Brexitin jälkeen poliitikot pelästyivät.

Ison-Britannian kansanäänestyksen jälkeen Suvi Lindén (kok.), Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi (kok.) ja Mikael Jungner (sd.) sanoivat kansanäänestyksille ein.

Lindén otti samalla kantaa Natoon: ”Meillä on oma merkityksellinen asia hautumassa pöydällä, Nato. En kannata kansanäänestystä siitä vaan osaavien päättäjien ratkaisua!”

Yli puolet suomalaisista vastustaa Natoon liittymistä, mutta Brexit osoitti, että kansa voi äänestää väärin. Jatkossa merkittäviä poliittisia kysymyksiä tuskin halutaan alistaa kansanäänestyksille.

On mahdollista, että Natoon yritetään mennä demokraattisen päätöksenteon ohi virkamiespäätöksellä. Näin toimittiin Naton isäntämaasopimuksen kanssa, joka sujautettiin läpi 2014. Sopimuksen allekirjoitti kenraali. Muodollisesti kyseessä oli pöytäkirja, jota ei hyväksytty eduskunnassa. Se antaa Natolle oikeuden käyttää Suomen maaperää sotatoimiin.

Sopimuksessa lukee, että Naton sotilaallista toimintaa ovat harjoitusten lisäksi sotilaalliset tehtävät, kuten hyökkäys. Sopimuksen myötä ”isäntämaa hyväksyy sen, että ilma-alukset, helikopterit, vesialukset ja niiden miehistö liikkuvat isäntämaan alueilla ja niiden kautta yleisluvalla sotilaallisen toiminnan ajan.”

Jos Natoon liitytään, sanotaan näin: käytännössä Suomi on jo Natossa, kyseessä on muodollisuus. Tämä olisi kuin kädenpuristus talokaupan jälkeen tilanteessa jossa ostaja on vaivihkaa asunut taloa jo vuosia.

Atlas Saarikoski

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet