Huipulla tuulee

Taistelu olympiapaikasta

Lohjalainen Meri Ilmarinen kamppaili olympiapaikastaan raskaiden rautojen lisäksi Painonnostoliiton epäselvästi määriteltyjä valintakriteerejä vastaan. Lopullisen ratkaisun teki urheilun oikeusturvalautakunta, joka ei muuttanut olympiakomitean päätöstä.

Olisi luullut, että ratkaisussa olisi painanut olympiarankingissa nousukuntoisen Merin ykkössija suomalaisten välisessä olympiarankingissa ja että olympiakomitean lajivastaava Pasi Sarkkinen suositteli häntä.

Venäläisten urheilijoiden olympiamatka on vaarassa. Välitystuomioistuin CAS tuomitsi Venäjän yleisurheilijat Rion kisojen ulkopuolelle valtiojohtoiseksi osoitetun dopingohjelman vuoksi. Maan painonnostajien pääsy olympiakisoihin evättiin jo aiemmin runsaiden käryjen vuoksi. Samoin kävi Kazakhtanin ja Valkovenäjän nostajille.

Myös Sotshin talvikisojen yhteydessä venäläisten on osoitettu käyttäneet filunkikeinoja, muun muassa näytteitä salaamalla. Niinpä maailman antidopingtoimisto WADA on ehdottanut kaikkien venäläisten urheilijoiden jättämistä Rion ulkopuolelle, hennoista voimistelijatytöistä raskaansarjan painonnostajiin.

Kansainvälinen Olympiakomitea ratkaisee asian viikonvaihteessa. Logiikka on se, ettei uskota valtiojohtoisen dopingin koskeneen pelkästään muutamaa urheilumuotoa.

Uutispommi tuli Norjasta. Välitystuomioistuin CAS päätti, ettei superhiihtäjä Martin Johnsrud Sundbyn toissa vuonna astmalääkkeen yliannostelun vuoksi antamaa positiivista huumetestiä voikaan kuitata pelkällä varoituksella, vaan lätkäisi kahden kuukauden kilpailukiellon ja mitätöi Johnsrudin 2014-15 maailmancupin voiton.

No, kahden kuukauden kilpailukielto kesällä vaikuttaa vitsiltä ja olisi kai sama, jos dopingista syytetyt Kenia ja Etiopia hyllytettäisiin vuoden 2018 talviolympialaisista.

Samalla, kun puhutaan Venäjän valtiojohtoisesta dopingista, on outoa, että Norjan hiihtoliitto lääkäreineen kiirehti ottamaan kaiken syyn Johnsrudin kärystä ja liitto lupasi maksaa hiihtäjälle menetetyt maailmancupin voittorahat.

Voi olla, että jatkossa Norjan hiihtoliitosta ja astmaa sairastavista huippuhiihtäjistä puhutaan maailmalla enemmänkin.

Huipulla tuulee

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet