A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kansan päässä sattuu

Tavallisella kansalla ei ole yhtään omaa edustajaa.

Pääministeripuoluetta, agraarikeskustaa johtaa IT-miljonääri Juha Sipilä. Vasemmistoliittolaista työväenliikettä johtaa marxilainen maisteri Li Andersson, jolla ei ole työkokemusta.

Demarien johdosta kamppailee juristi, jonka erikoisalana ovat laittomat lakot. Kokoomusta keulii politiikan kasvatti Petteri Orpo ja Vihreitä johtaa nopeista autoista innostunut Ville Niinistö.

Persujen puheenjohtaja Timo Soini määrittelee itsensä maisterijätkäksi.

Elitistejä on, mutta kuka edustaakeskiluokkaa, joka kantaa päävastuun työnteosta, veroista, lasten kasvatuksesta ja kotien rakentamisesta?

Työllään itsensä elättävä keskiluokka on väliinputoaja kaikissa länsimaissa.

Globaalissa tulonjaossa voittajina ovat kehitysmaiden työntekijät, joiden elintaso on noussut kohisten viimeisten 20 vuoden kuluessa. Tämä näkyy erityisesti Kiinassa, jonne on siirtynyt miljoonia työpaikkoja läntisistä teollisuusmaista.

Unelma itsellisyydestä horjuu, kun perheet tarvitsevat sosiaalitukea perusmenoihin. Itsenäisyys on vaihtunut riippuvuudeksi, joka vihastuttaa keskiluokkaa.

Populististen ääriliikkeiden nousu on pitkälti seurausta keskiluokan pettymyksestä. Brexit Isossa-Britanniassa, Donald Trumpin kannatus Yhdysvalloissa, radikaalin vasemmiston ja äärioikeiston nousu Keski-Euroopassa ovat vakavia varoitusmerkkejä.

Tulontasauksen maksajat vastustavat Kiina-ilmiötä, kansainvaelluksia, maahanmuuttoa, radikaalia islamia, pakolaisten vastaanottoa ja solidaarisuutta, joka imee auttajistaan mehut.

Umpikujasta pääsee ulos vain täyskäännöksellä."

Umpikujasta pääsee ulos vain täyskäännöksellä. Kenenkään etuna ei ole länsimaiden keskiluokan kurjistuminen. Kiinan nousu perustuu länsimaiden kuluttajien ostovoimaan. Lännen rikkaiden rikastumisen taustalla on keskiluokan työ.

Suomen keskiluokka tarvitsee oman poliittisen edustajansa, joka ymmärtää keskiluokan elämää eikä vain lietso tyytymättömyyttä. Keskiluokan on herättävä.

 

Oikaisu 18.8.2016

A-P. Pietilä kirjoitti Etelä-Suomen median lehdissä julkaistussa kolumnissaan, ettei Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonilla ole työkokemusta. Li Andersson on opiskellut Åbo Akademin oikeustieteellisessä tiedekunnassa kansainvälistä oikeutta ja on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Hän on ollut töissä muun muassa kassalla, hedelmänlajittelijana, hotellin vastaanottovirkailijana, jäsenhankkijana, kääntäjänä, opiskelijajärjestön pääsihteerinä, kansainvälisessä ihmisoikeusjärjestössä harjoittelijana sekä nuorisojärjestön puheenjohtajana.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet