Heli Ilaskari

Kahjot katit Kanarialla

Tiedättekö, millainen on kattitaksi?

En tiennyt minäkään ennen tämän päivän kokemusta: Puutarhamme laidalla on entinen kanahäkki. Viemme kissat sinne ulkoilemaan ja napostelemaan niille varta vasten kylvettyä ruohoa. Okko tepastelee sinne arvokkaasti valjaissaan. Oona puolestaan saa matkustaa tarhaan kantokopassaan, jyrkistä vastalauseistaan huolimatta, sillä sen valjastaminen on kuin kesyttäisi liukasta saippuapalaa. Tähän asti Oona on koppansa kanssa muistuttanut lähinnä hälytysajoneuvoa.

Tänään Oona viihtyi tarhassa hyvän tovin. Ällistyksemme oli melkoinen, kun se tassutteli täysin omasta aloitteestaan aiemmin niin inhoamaansa koppaan. Ja kun yhä tuijotimme kissaa epäuskoisina, kurkisti se vielä ulos ja ilmoitti hieman närkästyneenä: ”Henkilökunta, kotiinkuljetus!”

Niin kuskattiin katti kotiin omalla taksillaan. Kyydissä se istui nyt tyynenä ja tyyriinä, kuin paraskin kuningatar.

Pari päivää sitten lämpötila pihallamme hipoi kolmeakymmentäviittä. Silti Okko vaatimalla vaati ulos.

Tiedättekö, millainen on kattitaksi?

Katti valjastettiin tavalliseen tapaan ja muina mirreinä se marssi ulos, tosin vain pari kolme askelta. Sen pöyristynyt ilme kertoi kaiken. Salamannopeasti se pyörähti paluusuuntaan ja marssi sisälle häntä pörheänä, pystyssä sojottaen.

Hetken päästä sisällä kuului julmettu rytinä ja kolina. Katti oli kadonnut kuin taikaiskusta, eikä sitä löytynyt enää mistään. Viimein hoksasin katsoa korkean makuukammarin katonrajaan, jossa oli yläkomeron ovi raollaan tuulettumassa.

Okon itsetyytyväinen naama ilmestyi ovenrakoon ja se ynähti: ”Onko sulta jotain hukassa?”

Pihapiirissämme maleksii myös aika ajoin sievä ja pikkuruinen musta kissa.

Tänään olin juuri saanut kuurattua ulkokyökin pitkän pöydän, kun tuo ”pikkumusta” loikkasi vielä märälle vakstuukille. Arvonsa tuntien se tassutteli yli pöydän ja loikkasi muurin yli omille vapaille teilleen. Vain likaiset tassunjäljet jäivät kuin kuittauksena vieraskirjaan.

Hohhoijaa, aivan kuin ei omissa kateissa olisi jo tarpeeksi.

Heli Ilaskari

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet