Heli Ilaskari

Mustikka vai inkamarja?

Arvaatteko, mitä kaipaan juuri nyt?

Kyllä, mustikoita. Aitoja, suomalaisia, itse metsästä poimittuja mustikoita. Pulleita, siniposkisia ja ihanan aromikkaita.

Eikä kaipuuta lievennä pätkääkään se, että kaverit sosiaalisessa mediassa jakavat kuvia ja tarinoita kymmenien ja jopa satojen kilojen saaliistaan. Kaiken kruunaavat hekumallisen herkulliset kuvat vastapaistetuista mustikkapiiraista.

Tänne Teneriffan luontoon ei mustikka kuulu. Kaupoista toki saa täälläkin liki mitä vain, mutta tuota suomalaista supermarjaa ei. Pikkurasioissa on kyllä tuoretta pensasmustikkaa. Ja pakasteina on jopa metsämarjoja. Tosin niiden alkuperämaa saattaa olla esimerkiksi Valko-Venäjä.

Paitsi että aidot mustikat ovat hävyttömän maukkaita, ovat ne ylenpalttisen terveellisiä. Siksikin niitä niin kovasti kaihoan.

Nuo supermarjat saattavat ehkäistä diabetesta ja ovat mitä mainiointa voiteluainetta verisuonille. Ne suojaavat verisuonten sisäpintaa tulehdukselta, joka on valtimotautien taustalla. Lisäksi ne laajentavat verisuonia ja estävät verihiutaleiden sakkautumista, eli ovat tavallaan luonnon oma nitro.

Oma korvikkeeni mustikalle on ollut inkamarja eli ananaskirsikka. Suomalaiset tuntevat sen enimmäkseen täytekakun koristeena.

Eihän tuo arvokas marja maussa vedä vertoja mustikalle. Mutta myös sen terveysvaikutukset ovat mainiot. Sitoohan se muun muassa pahaa kolesterolia.

Puutarhassani kasvaa jättisuuri ja tuottoisa puska tuota kullankeltaista marjaa. Aluksi vierastin sen turhankin pirtsakkaa makua, mutta olisi ollut typerää jättää se käyttämättä.

Ja onpa inkamarjoja riittänyt kassikaupalla tuliaisiksi myös terveyttään vaaliville ystäville.

Nauttikaa siis hyvät ihmiset mustikasta, jos suinkin voitte.

Mutta silti vinkki: Jos haluatte siitä irti kaikki mahdolliset terveysvaikutukset, ei sen kanssa passaa lotrata maidolla. Italialaisen tutkimuksen mukaan maito sitoo mustikan arvokkaat antioksidantit imeytymättömään muotoon. Tekeekö jogurttikin saman tempun, siitä ei ole tietoa.

Heli Ilaskari

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet