Teneriffalle terveyden takia

Kannattaako Kanarialle muuttaa terveyden vuoksi?

Niin itse arvelimme. Meille se oli yksi tärkeimmistä syistä vaihtaa asuinmaata pari vuotta sitten. Olimmehan jääneet eläkkeelle ja vapaita lähtemään.

Meitä voisi kai kutsua ilmastopakolaisiksi. Varsinkin Suomen talvet koettelivat kuntoa. Siippa kyllästyi kolotuksiin ja minä liukkailla teillä kompurointiin. Kanarian kelit olisivat kelvollisia ympäri vuoden.

Ja sitä ne ovat olleetkin. Mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen kuin moni kuvittelee. Täällä Teneriffalla asuva ei välttämättä lekottele ikuisessa auringossa palmun katveessa, sangriaa siemaillen. Toki kaikki sekin onnistunee, jos asettuu etelärannikon turistikohteeseen.

Me maaseudun asukkaat kaipasimme kuitenkin maaseudulle. Halusimme myös hiljaisuutta, puhdasta ilmaa ja vehreän puutarhan puuhamaaksi.

Kaiken sen saimme. Koko kotilaaksomme La Orotavassa on kauniin vehreä. Mutta ei ole vehreyttä ilman kosteutta. Ja sisätiloissa se tuo omat haasteensa.

Jos jotain lisäksi kaipaan, niin rauhallisia lenkkipolkuja. Niitä löytyy vain automatkan päästä. Kotiportista ei pääse kuin kapoiselle kadulle, joka kerää läpikulkuliikenteen laajalta alueelta.

Entä jos terveys vaatii pääsyä päivystykseen?

Koska vakituisena asukkaana kuulun julkisen terveydenhuollon piiriin, sain tilaisuuden testata asiaa kotikunnan terveyskeskuksessa. Pyysin varmuuden vuoksi mukaan tulkin, vaikka espanjaa jo auttavasti puhunkin.

Pääsin heti jonon jatkoksi. Ensin minut haastatteli hoitaja ja vajaan tunnin kuluttua päivystävä lääkäri. Diagnoosi oli sama, jota itsekin olin arvaillut. Sain lääkäriltä reseptin ja hoitajalta kipupiikin. Kotimatkalla poikkesin apteekin kautta. Viikon lääkekuuri maksoi muutaman kymmenen senttiä.

Rohkenen epäillä, että harvassa suomalaisessa terveyskeskuksessa asiat hoituvat nykyään yhtä sujuvasti. Puhumattakaan, että kaikki on täällä ilmaista. Paitsi tietenkin sen tulkin palkkaaminen. Käytännössä haasteellisinta onkin juuri kielimuuri.

Moni asia täällä hoidetaan toisin. Mutta silti kaikki toimii. Senkään vuoksi ei siis kannata epäröidä, jos asuminen leudommassa ilmastossa houkuttaa.

Heli Ilaskari

Heli Ilaskari

Kirjoittaja on Länsi-Uudeltamaalta Teneriffalle muuttanut kirjailija.