Taas se todistettiin: sairaala on Lohjan kehutuin asia

Lohjan sairaalassa syntyy kuukaudessa yli sata pienokaista.

Aapo Siippainen

Harvassa paikassa kehutaan Lohjaa yhtä paljon kuin sairaalan synnytysosastolla. Vierailen osastolla pari kertaa kuukaudessa tekemässä Länsi-Uusimaa Illan Syntyneet-palstaa. Haastattelen lapsen saaneita perheitä ja kyselen muun muassa mielipiteitä sairaalaan hoidon tasosta. Kehuja tulee niin paljon, etteivät ne ole mahtua lehteen. Lohjan sairaalan maine on nyt niin hyvä ja laajalle levinnyt, että se on tullut kaupungista ensimmäisenä mieleen myös muualla asuville.

Lohjan sairaalassa oltiin elokuussa lähellä kaikkien aikojen synnytysennätystä. Sairaalassa syntyi yhteensä 107 vauvaa. Nykyinen ennätys on 109 vauvaa kesäkuulta 2016.

Viime vuonna syntyi kaikkiaan 1107 lasta ja se on kaikkien aikojen ennätys. Osastonylilääkäri Heidi Sormunen-Harju sanoo, että tällä hetkellä ollaan menossa samalle tasolle. Länsi-Uudenmaan ja Lohjan sairaanhoitoalueen kunnissa syntyvyys ei ole itsessään lisääntynyt, mutta Lohjan sairaalan synnytyslukuja nostavat esimerkiksi salolaiset synnyttäjät. Ylilääkäri sanoo, että ajoittain HYKS-alueen sairaaloissa voi olla tilanne, että ruuhkan vuoksi ei voida ottaa lisää synnyttäjiä ja silloin erityisesti Espoon Jorvin synnytyssairaalakseen valinneet tulevatkin Lohjalle. Sormunen-Harju tietää, että synnyttäjät voivat vapaasti valita synnytyssairaalansa, ja pääkaupunkiseudun kunnista tulee synnyttäjiä myös siksi, että he haluavat synnyttää pienessä ja kotoisassa sairaalassa.

Aapo Siippainen

[email protected]

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.