Arkea ja juhlaa

Pihaamme rajaa betonimuuri. Se on maalattu samalla tummalla myrkynvihreällä kuin talokin.

Kosteus on saanut maalin hilseilemään. Niinpä muuri ja talo piti maalata jo viime talven jälkeen, kun uusi kasvillisuus ei vielä peittänyt sitä. Luvattuja rivakoita maalareita ei kumminkaan kuulunut.

Muutama päivä sitten ilmestyi ovelle naapurin iäkäs pappa Melchior. Hän oli saanut koko maalausurakan, yksin. Ja hän aloittaisi seuraavana päivänä.

Urakka alkoi pihakasvillisuuden rusikoinnilla. Vahdin vieressä kuin haukka ja yritin tehdä parhaani minimoidakseni tuhot. Turhaan. Juuri täyteen mittaansa ehtineet puumaiset joulutähdet kuristettiin nipuiksi niin, että varret katkeilivat. Ja nuppuja täynnä olevat kameliat silvottiin muodottomiksi.

Teki mieli parkua, sillä juuri se pihanurkkaus oli ollut kuin pieni pala paratiisia. Se oli paikka, jossa saattoi pysähtyä ja antaa mielen hiljentyä.

On toki hyvä, että pappa sai töitä. Ja onhan se seinienkin maalaaminen tärkeää. Mutta kauniin pihakasvillisuuden kannalta ajoitus ei olisi voinut olla hölmömpi.

Kotikylässämme La Perdomassa on parhaillaan yli viikon kestävät juhlat. Niissä maallinen ja kirkollinen nivoutuvat sulavasti yhteen.

Ohjelmaesitteen kantta koristavat kylän suojeluspyhimykset Virgen del Rosario ja San Jerónimo eli Pyhä Hieronymus.

Tarjolla on tanssia, taikuutta, teatteria, drag queen -esitys, urheilua, zumbaa, kanarialaista painia, kuningatar ja mister La Perdoman valinta sekä aikuisten että lasten sarjassa ynnä paljon muuta. Lisäksi seurakunnalla on omat päivittäiset ohjelmansa kulkueineen. Juhlahumu päättyy isoon ilotulitukseen.

Viime sunnuntaina kaikki kylän viisituhatta asukasta tuntuivat ahtautuneen kirkon ympäristöön. Siellä oli tyylikkäitä käsityöläisten kojuja sekä lukuisia kioskeja virvokkeineen. Itse kirkon aukiolla tarjoiltiin ilmaiseksi viiniä, leipää ja muuta naposteltavaa. Hilpeää tunnelmaa rytmitti musiikki.

Täkäläiset osaavat juhlimisen taidon. Mukana on koko perhe aina sylivauvoista pyörätuoleissa työnneltäviin mummoihin.

Ilo ja energia ovat tarttuvia. Ne saavat omankin askeleen tuntumaan hippusen kepeämmältä.

Heli Ilaskari

Kirjoittaja on Länsi-Uudeltamaalta Teneriffalle muuttanut kirjailija.