Oli pakko testata: Lohjan kirjastosta uutuuskirjan saa viikkoja nopeammin kuin Helsingistä

Lohjalla on mielestäni poikkeuksellisen hyvät kirjastopalvelut. Aina löytyy hyvää luettavaa.

Hauska esimerkki tuli vastaan alkusyksystä, kun yhdysvaltalaiskirjailija Paul Auster vieraili Helsingissä. Hänen uudesta 4 3 2 1 - tiiliskivestään oli pääkaupunkiseudulla yhteensä 600 varausta. Lohjalla kirja löytyi heti pikalainojen hyllystä ja varauksia oli vain seitsemän. Toki mittasuhteet ovat erilaisia, ja isojen kaupunkien kirjastoissa on enemmän niteitä yhdestä kirjasta. Mutta olen tehnyt vertailua, ja Lohjalla saa kirjan kuin kirjan useita viikkoja nopeammin kuin Kehä III:n sisäpuolella. Tällä hetkellä Austerin kirjasta on pääkaupunkiseudulla 892 varausta ja Lohjalla 1. Kannattaa lukea mielenkiintoinen kuvaus Yhdysvaltojen lähihistoriasta.

Eivätkö lohjalaiset sitten lue mitään, kun moni uutuuskirja on niin helposti saatavilla. Jopa paikallisen dekkarikirjailija Johanna Tuomolan tuorein kirja odottaa useammankin paikalliskirjaston hyllyssä. Helsingissä Kun eilinen oli toinen -kirjaa odotetaan kiltisti viikkojen varausjonossa.

Onneksi on yksi suomalainen kirjailija, joka ei petä. Nimittäin jännitysmestari Ilkka Remes. Hänen uudesta Vapauden risti -kirjasta on Lohjallakin kunnioitettavat 50 varausta.

Täytyy lähteä kirjakauppaan.

Aapo Siippainen

[email protected]

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.