Huipulla tuulee - Tomi Tuominen - Menestyksen huumaa liputtavat

Teemu Vestovuo

Suomen koripallomaajoukkueen menestys toi, ainakin hetkeksi, maahamme kokonaan uuden kannattajasukupolven. Tai kenties oikeammin on sanoa, että se toi kokonaan uuden kannattajakunnan. Urheiluihmiset, iästä riippumatta, nauttivat joukkueen menestyksestä ja elivät huumassa mukana täysin siemauksin. Nyt Lauri Markkanen tehtailee ennätyksiä maailman kovimmassa korisliigassa NBA:ssa. Kun minä olin pieni, niin ainoa konkreettinen kosketuspinta tuohon mystiseen liigaan oli Commodore-tietokoneen pikselipeli One on one, joka oli nimetty koristähti Larry Birdin mukaan. Nyt liigan otteluja on mahdollista seurata halutessaan jatkuvalla syötöllä. Parikymppinen taituri nimeltä Lauri Markkanen on innostanut suomalaisen urheilukansan korishuumaan. Tämä ei tietenkään kaikille sovi. Jotkut alkuperäiset ja aidot korisfanit ovat jopa suivantuuneet siitä, että valtaosa uusista faneista hengittää lajia vain menestyksen vanavedessä. Nämä uudet fanit kun eivät ole niitä aitoja, tuskin edes ymmärtävät lajin kaikkia hienouksia.

Tilanne oli aikanaan sama jo kotimaisessa kiekkoilussa 90-luvulla. Silloin vielä umpihelsinkiläinen jääkiekkojoukkue Jokerit oli kulkenut suuren ja mahtavan HIFK:n talutusnuorassa, vaikka se yhden mestaruuden olikin 70-luvulla pystynyt voittamaan. Toinen oli lähellä vuonna 1983, mutta silloin HIFK veti pidemmän korren pitkän kaavan kautta. Tuon myötätuulen jälkeen joukkue putosi divariin ja oli lähellä ajautua konkurssiin. Uskolliset fanit huusivat kurkkunsa käheäksi myös divaripeleissä ja pääsivät yhtäkkiä nauttimaan 90-luvun huippuvuosina joukkueen noususta kotimaan kovimmaksi. Fanitus oli jopa hysteeristä. Teemu Selänne ja koko ilmiö veti joukkueen pariin sellaisia faneja, joita Jokerit ei vielä muutamaa vuotta aiemmin kiinnostanut ollenkaan.

Uusi halli toi myöhemmin katsomoihin yritysasiakkaat, jotka mielellään liputtivat Jokereiden värejä. Osa ns. alkuperäisistä faneista oli happamina. Menestyksen perässä liputtaneita katsottiin kulmien alta.

Nyt Lauri Markkanen tekee ilta toisensa jälkeen käsittämätöntä jälkeä maailman kovimmassa korisliigassa ja Jokerit puolestaan mittelee venäläisessä kiekkoliigassa kovia kansainvälisiä pelejä.

Jos nämä yhtälöt ovat tuoneet mukaan uusia faneja, niin eikö siitä pitäisi olla vain tyytyväinen? Jos vain jokainen saisi kannattaa tavallaan ja omalla tyylillään. Lajista ja joukkueesta riippumatta.

Huipulla tuulee

Tällä palstalla julkaistaan Länsi-Uusimaan urheilukolumneja.