Nuoret aikuiset kunniavartioon

Itsenäisyyspäivänä kunniavartiot seisovat myös Lohjan Pyhän Laurin kirkon sankarihautausmaalla.

Teemu Vestovuo

Satavuotiaan Suomen juhlapäivänä 6. joulukuuta seisovat kunniavartiot sankarihaudoilla eri puolilla Suomea. Lohjalla kaupunki ja seurakunta yhdessä hakevat vapaaehtoisia Lohjan Pyhän Laurin kirkon sankarihaudalle sekä Nummen, Pusulan, Kärkölän, Sammatin ja Karjalohjan hautausmaille. Mukaan voi ilmoittautua 27.11. mennessä. Virkkalan kunniavartiosto on jo koottu.

Kunniavartiossa seisominen tulee olemaan osallistuville ainutkertainen ja syvä kokemus. Sitä on se on myös yleisölle. Kunkin haudan luona vartiossa seisovat henkilöt muodostavat yhdessä näyttävän, hiljaisen joukon.

Koskettavaa on se, että vartioon kutsutaan kaatuneiden kanssa samanikäisiä miehiä ja naisia. Lohjan seurakunnan hautausmailla on 484 sankarivainajaa, joiden ikä on 17–45 vuotta. Koko maassa on hautausmaille haudattuna kaikkiaan runsaat 90 000 sankarivainajaa.

Seppeleen laskijoina ja kunniavartioon osallistuvina on totuttu usein näkemään varttuneempaa väkeä. Toivottavasti nuoret aikuiset nyt löytävät tämän mahdollisuuden kohdata oman kokemuksen kautta palanen maamme historiaa.

Päätoimittaja Päivi Kallo

Tässä blogissa julkaistaan Länsi-Uusimaan päätoimittaja, Päivi Kallon kolumneja.