Kulttuurikolumnit

Jaakko Kivistön kulttuurikolumni: Paniikki Kaaos Harmonia

Suomen Kansallisteatterin nykyinen johtaja Mika Myllyaho kirjoitti ja ohjasi ennen johtajanpestiään Ryhmäteatterille kolme mainiota menestysnäytelmää, jotka ovat sukua toisilleen.

Paniikin ensi-ilta oli 2005, ja näytelmä syntyi osittain Myllyahon omista kokemuksista. Hän on kärsinyt paniikkikohtauksista stressaavissa elämänvaiheissa. Näytelmä kertoo komedian keinoin miehen vaikeudesta saada yhteyttä omiin tunteisiinsa ja ilmaista niitä. Näyttämöllä on kolme miestä, jotka päättävät kohdata pelkonsa voittaa ne. Yhdessä työskennellen he vähitellen muuttuvat tunteensa tiedostaviksi empaattisiksi persooniksi.

Vuonna 2008 kantaesitettiin trilogian toinen osa, Kaaos, jossa on kolme naista, opettaja, terapeutti ja toimittaja. He ajautuvat kukin elämässään hermoromahduksen partaalle, ja viimeisenä keinona tilanteen ratkaisuun näyttäytyy väkivalta. Kyseessä on nyky-Suomeen sijoittuva komedia, josta on tullut yksi esitetyimmistä suomalaisista näytelmistä maailmassa. Myllyaho käyttää tässäkin näytelmässä komediaa vakavien asioiden esilletuomisessa; työelämän tehokkuusvaatimukset ja niiden sovittaminen perhe-elämään, naisten väkivaltaisuus ja muutoksen vaikeus.

Trilogian kolmas näytelmä, Harmonia, tapahtuu teatterin maailmassa. Sen ensiesitys oli Ryhmäteatterissa 2009 ja myös se on kolmen hengen näytelmä. Nyt näyttämöllä on kaksi miestä ja yksi nainen, eli kysymys on kolmiodraamasta. Harmonia on myös tragikoominen kertomus työnarkomaniasta ja -uupumuksesta, sekä niihin liittyvistä ihmissuhteista. Vanhempi miesohjaaja elää parisuhteessa saman teatterin lavastajanaisen kanssa ja kolmantena henkilönä on nuorempi mies, teatterin tuottaja. Juoni kulkee vahvasti ihmissuhdetasolla.

Lohjalla on nyt mahdollisuus tutustua ainakin kahteen näistä näytelmistä. Teatteri Trala on tuottanut ja esittää parhaillaan näytelmää Paniikki, joka on tätä kirjoittaessa saanut vain ylistäviä arvosteluja. Jäljellä on vielä kuusi esitystä, viimeinen 15.12. Kaaos-näytelmää harjoitellaan jo samassa paikassa, Virkkalan Klubitalolla, ja sen esityskausi on ensi vuoden alussa, 20.1.–17.2. 2018. Toivoa sopii, että myös Harmonia nähdään Virkkalassa.

Kulttuurikolumnit

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet