Huipulla tuulee

Maaliviivalta - Toni Degerlund - Urheiludiplomatiaa

Toni Degerlund on Länsi-Uusimaa lehden urheilutoimittaja.

Heli Kurimo

Jos ulkomailla tiedetään jotakin Suomesta niin huippu-urheilijoiden nimet, heidän lajinsa ja saavutuksensa. Jos ulkomaalaisen keskustelukumppanin kanssa tulee esille, mikä kotimaani on, niin usein toinen muistaa heti jonkun kansainvälisesti menestyneen suomalaisurheilijan, josta keskustelu luontevasti voi jatkua. Nykyiset ja entiset formulatähdet ja jalkapalloilijat tunnetaan maailmalla melko varmasti: Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Keke Rosberg ja Jari Litmanen. Kyse onkin yleensä myös mediassa näkyvästi esillä olevista lajeista, joilla on varakkaita ja isosti mainostavia sponsoreita, tai lajeista, joita harrastetaan laajasti joka puolella ja niitä seurataan. Seuraavaksi yleiseen ja kansainväliseen tietoisuuteen noussee orastava formulalegenda Walteri Bottas.

Jääkiekkomaissa muistetaan melko varmasti vähintään Teemu Selänne, joka valittiin marraskuussa arvostettuun jääkiekon kunniagalleriaan, Hockey Hall of Fameen. Selänne on yksi jääkiekon tunnetuimpia ammattilaisia, vaikka ”virkahokkarit” hän onkin jo ripustanut naulakkoon.

Selänteen maineen jatkajakin lienee jo löytynyt: NHL:ssä pelaava suomalainen Patrik Laine, joka on jälleen löytänyt kuluvan kauden huippuvireensä ja paukutellut näyttävästi maaliverkkoja. Jääkiekossa myös läntiseltä Uudeltamaalta nousee Suomi-lähettiläs. Kontinental Hockey League´ssa eli KHL:ssä viilettää Jokereiden riveissä nummelalainen Eeli Tolvanen. 18-vuotias laitahyökkääjä on tehnyt jo sarjan tulokkaiden uuden piste-ennätyksen. Nashville Predators varasi Tolvasen ensimmäisen kierroksen 30. pelaajana NHL:n varaustilaisuudessa 2017. Nuori mies tullaan varmuudella näkemään tulevaisuudessa myös NHL-jäillä. Sen lisäksi kiekkolahjakkuus pelasi ensimmäiset A-maajoukkueottelunsa syksyisessä Karjala-turnauksessa ja näytti maailmalle kykynsä maalinteossa.

Naisurheilijat ovat laajentaneet Suomi-tietoisuutta muualle maailmaan monissa lajeissa: esimerkiksi Kiira Korpi taitoluistelussa ja Kaisa Mäkäräinen ampumahiihdossa.

National Basketball Association (NBA) on yksi maailman seuratuimpia koripallosarjoja. Sarjan yksi kuumimmista nimistä on tällä hetkellä Suomen Lauri Markkanen. Hänet valittiin Chicago Bulls -koripallojoukkueeseen vuoden 2017 varaustilaisuudessa. ”Pohjolan kuninkaaksi” nimettyä Markkasta on ylistetty muiden pelaajien ja kommentaattorien taholta väsymättä. Koripallo lajinakin on löytänyt uusia katsojia ja junioripelaajia tähden innoittamana.

On paljon muitakin suomalaisia urheilijoita: naisia ja miehiä, tyttöjä ja poikia, jotka on huomattu oman maan rajojen ulkopuolella. Urheilu yhdistää kansoja ja ihmisiä ja tekee näkyväksi tämän itäisen Pohjoismaan. Ulkomailla matkustettaessa urheilu on helppo puheenaihe, koska huippunimien kautta keskustelu on positiivista ja hyvää mieltä nostattavaa. Näille urheilun globaaleille yhteisille esikuville, urheiluviennin Suomi-lähettiläille, voidaan yhdessä tuulettaa.

Huipulla tuulee

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet