Heli Ilaskari

Mitä suomalainen syö?

Viimeaikaisten uutisten perusteella suomalaisten pääruoka ovat heinäsirkat.

No, ehkä nuo hyönteiset ovat hallinneet otsikoita vain pelkkänä erikoisuutena. Onhan satavuotiaan Suomen kansallisruoka sirkkaleivän sijaan ihan rehti ruisleipä. Se sai alkuvuodesta äänestyksessä murskavoiton.

Suomalaisten suuhun sopivat kuulemma myös karjalanpiirakat, karjalanpaisti, paistetut silakat tai muikut muusin kera, hernerokka, kalasoppa, viili, mämmi ja totta kai pitsa.

Suomalaiset rakastavat ruokiaan. Jopa niin paljon, että haluavat syödä niitä myös ulkomailla. Mutta onko se mahdollista esimerkiksi täällä Teneriffalla?

Tottahan toki. Esimerkiksi Puerto de la Cruzissa on suomalaisia ruokapaikkoja sekä suomalainen seurakuntakoti. Niissä tutut lihapullat, uunimakkara, herne-, kala- ja makkarakeitto, sillivoileivät, karjalanpiirakat, sekä tietenkin suomalainen kahvi ja pulla vetävät puoleensa suomalaisia.

Ruoka tuntuu herättävän suuria tunteita.

Erilaiset keittokirjat, ruokablogit ja kokkiohjelmat kiehtovat. Joistain ruokavalioista on tehty jopa liki opinkappaleita. Ollaan tiukkoja oman suuhunpantavan suhteen, ja samaa oppia saatetaan tuputtaa myös kaverin lautaselle.

Olen muutaman kerran törmännyt kiihkeään keskusteluun siitä, mitä suomalainen saa ja ei saa syödä ulkomailla. Joidenkin mielestä maassa on ehdottomasti syötävä vain maan tavalla, eikä matkakohteessa sovi haikailla ainuttakaan kotimaan makua. Jos niin tekee, on kuulemma parempi pysyä kotona.

Entä jos terveyssyistä oikeasti joutuu vahtimaan omia syömisiään? Pitäisikö vain urheasti ahtaa itseensä rasvaisia churroja, chorizoja ja chicharroneja tai muuta eksoottista, vaikka maha ei niitä kestäisi?

On toki oma viehätyksensä tutustua matkalla paikallisiin makuihin, jos haluaa. Mutta se on aivan oma asia, eikä kuulu muille.

Muumimamma sanoi, että kaikki hauska on hyvää vatsalle. Se on omakin ohjenuorani.

Jos voin syödä hyvillä mielin, mukavassa seurassa ja ympäristössä sitä mikä itselleni maistuu, myös oma herkkä massuni voi hyvin.

Heli Ilaskari

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet