Nuori, lue lehteä – Sanomalehtiviikko alkoi

Sanomalehtiviikko on alkanut ja Länsi-Uusimaankin lehtinippuja toimitetaan kouluille eri puolille Lohjaa ja lähikuntia. Jos luokkasi haluaa itse muuttua toimitukseksi, onnistuu sekin. Meidän juttu -verkkolehti on kaikille kouluille avoin, ohjeet sinne kirjottamisesta löytyvät Sanomalehtien liiton verkkosivuilta.

Sanomalehtiviikon otsikkona on tänä vuonna Sinulla on oikeus tietää, ja teemoina median luotettavuus ja mediaetiikka. Luokassa voi pohtia esimerkiksi saako julkkiksen avioerosta kirjoittaa jutun, jos julkkis itse ei sitä halua.

Missä kulkevat median rajat -oppimateriaali löytyy sekin liiton sivuilta.

Tämän kirjoituksen kuvassa pidän kädessäni paperista sanomalehteä, mutta yhtä hyvin kädessäni voisi olla tabletti tai älypuhelin. Paperilehti, printti, on edelleen ykköstuote, mutta näköislehden ja pitkin päivää päivittyvän verkkolehden suosio kasvaa jatkuvasti.

Länsi-Uusimaan näköislehdessä julkaistaan Sanomalehtiviikolla lisäsivuja tiistaina ja keskiviikkona. Kannattaa siis käydä lukemassa, varsinkin, kun näköislehti on viikon kunniaksi avoinna kaikille lukijoille – ei vain tilaajille.

Viime viikolla Länsi-Uusimaan verkkolehden luetuimpien juttujen joukossa oli sellaisia aiheita kuin Lohjalle kesäksi 2019 hulppea rantaravintola, valtatie 25:n vaarallisuus ja Mondin tehdasalueen kehittäminen. Nuorten bändiprojekti kiinnosti sekin, samoin poliisia pakoon huristellut nelipyörä Virkkalassa.

Iloisia, mutta myös koskettavia uutisia. Kymmenen huoneiston rivitalo paloi Pohjassa: ”Asukkaat kertoivat, että kaikki jäi sinne”.

Tällä viikolla aiomme kirjoittaa paitsi presidentinvaaleista myös siitä, mitä on luvassa koululaisten talvilomaviikoksi, tai miten Ojaniitussa äänestetään koulun kevätjuhlan teemasta. Vetovoimalautakunnan kaupunkisisältöjaosto puolestaan pohtii keskiviikkona, olisiko aika ryhtyä kirjoittamaan Lohjan historiikin kolmatta osaa. Vuosien työ maksaisi n. 220 000–250 000 euroa.

Toimittajan työssä mielenkiintoisinta kuitenkin on, ettei etukäteen tiedä mitä kaikkea uutisoitavaa maailmassa tapahtuu tai kenet tapaa. Ne kohtaamiset jaamme yhdessä lukijoiden kanssa. Paikallisia uutisia paikallisille lukijoille.

PÄIVI KALLO

[email protected]

Päätoimittaja Päivi Kallo

Tässä blogissa julkaistaan Länsi-Uusimaan päätoimittaja, Päivi Kallon kolumneja.