Kulttuurikolumnit

Jaakko Kivistö: Teatterikaupunki Lohja

Harvoin jos koskaan on Lohjalla ollut niin vilkasta ja hedelmällistä harrastajateatteritoimintaa kuin nyt. Lohjalla on varmasti yli sata harrastajanäyttelijää, tanssijaa, lavastajaa, puvustajaa, kirjoittajaa tai muuten vaan talkoisiin tulijaa. Luokaamme siis lyhyt katsaus teatterikenttään:

Aploodi, lasten ja nuorten teatteri, toiminut vuodesta 2012. Antaa teatteritaiteen perusopetusta kouluikäisille lapsille ja nuorille. Aploodin teatterifestivaaliviikko on 16.–22.4. Lohjan Åsvallassa.

Lohjan Teatteri: Ammattimainen toiminta on vetänyt uusia harrastajia näyttämölle jo vuodesta 1906. Sari Niinikoski on yli 10 vuotta kouluttanut uutta, innokasta näyttelijäsukupolvea. Lasten klassikkonäytelmä Ihmemaa Oz tulee ensi-iltaan 6.4.

Länsi-Uudenmaan Teatteri on toiminut kesäisin Virkkalan Kalkkitehtaan alueella. Toiminta alkoi vuonna 2016 näytelmällä Emmauksen tiellä ja viime vuonna esitettiin suosittua Tankki täyteen -komediaa.

Teatteri Trala perustettiin vuonna 1990. Ohjelmistossa on ollut musiikkinäytelmiä, suomalaista ny-kydraamaa ja konsertteja. Tralalla on varmasti Lohjan parhaat teatteritilat Virkkalan Klubitalossa. Seuraava ensi-ilta on musiikkinäytelmä Ooo – Las Palmas 17.3.

Pusulan kesäteatteri on toiminut vuodesta 2012. Se tuotti viime kesänä Ahjolan maamiesseuran taloon mainion komedian Jäniksen vuosi.

Sammatin Vaahterateatteri perustettiin 2006 ja sen toiminta on viime vuosina perustunut seudulliseen kulttuuriperintöön. Yhdistys on tuottanut Sampomäen kesäteatteriin kaksi Eeva Joenpelto -dramatisointia ja kolmas osa, Sataa suolaista vettä, nähdään ensi kesänä Sampomäellä, jonne rakennetaan myös uusi katsomo.

Vilkas harrastaminen on alkanut tuottaa hedelmää. Harrastajanäyttelijä Hannamaija Nikanderin Jussi-ehdokkuus naissivuosasta on hyvä todiste siitä, että rohkealla heittäytymisellä ja sinnikkäällä työllä pääsee vaikka kuinka pitkälle. Ja Lohjan Harrastajanäyttelijät ry:n naiskuoro Klassikko meni ja voitti Suomen hauskin tavis -ohjelmasta 5 000 euroa. Rakkaus teatteriin synnyttää näitä menestystarinoita, mutta ei kannata unohtaa myöskään sitä elämysten ja tunteiden määrää, jonka hyvin tehty näytelmä herättää katsojassa.

Jaakko Kivistö

Kirjoittaja on kulttuurisihteeri, evp. Karjalohjalta.

Kulttuurikolumnit

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet