Päätoimittaja Päivi Kallo

Vaikeita oikeita päätöksiä

Olen ollut Länsi-Uusimaan palveluksessa 30 vuotta ja nähnyt niin lukijana kuin tekijänä miten lehtiala kehittyy.

Kun aikanaan tulin taloon kesätoimittajaksi, oli Länsi-Uusimaa vasta muuttunut nelipäiväisestä kuusipäiväksi sanomalehdeksi. Toimittajia oli liuta enemmän kuin nykyisin, ja tekniikka vallan toinen. Toimituksessakin jonotettiin yhteisille tietokoneille kirjoittamaan juttuja puhtaaksi.

Tietokoneet, Internet ja sosiaalinen media tekivät vasta tuloaan, mutta jo tuolloin oli vahva pelko, että paperilehden tekeminen loppuu ihan kohta lukijoiden ja mainostajien siirtyessä sähköisille markkinoille.

Ei loppunut, eikä lopu ihan heti vieläkään, vaikka uudet tilaajat ja lukijat haluavatkin entistä kehittyneempiä ja parempia digitaalisia palveluja.

Sanomalehdistön kannattavuutta koettelee murros, joka pitää sisällään niin lukijoiden halun siirtyä verkkolehtipalvelujen (mielellään ilmaisten) käyttäjiksi kuin ilmoitusmarkkinoiden kaventumisen ja hajautumisen.

Sanomalehtien liitto kysyi tammikuussa jäsenlehdiltään, miten menee. Suurimmat huolet liittyivät perinteiseen printtiliiketoimintaan. Näitä olivat painetun lehden mediamyynnin ja tilaajamäärän lasku, jakelun kustannukset ja toimitusvarmuus sekä painetun lehden lukijamäärän lasku.

Näistä taloudellisista syistä myös meidän oli tehtävä Länsi-Uusimaan jakeluun ratkaisu, joka oli ikävä tilaajien ja tekijöidenkin kannalta. Päätökset oli kuitenkin uskallettava tehdä nyt tulevaisuutta ajatellen, jotta voimme tarjota ammattimaista journalistista sisältöä kymmenenkin vuoden kuluttua.

Vuosien aikana olen ollut todistamassa ja tekemässä lehteen monta muutosta, joista kaksi suurta: lehden koon muuttuminen broadsheetistä tabloidiin muutama vuosi sitten, ja jakelumuutos kuluneella viikolla. Länsi-Uusimaan keskiviikon numero jaetaan edelleen tilaajille, mutta Lohjan seudulla myös kaikkiin talouksiin iltajakeluna.

Minulta on kysytty, miksi tilaajilta ei kysytty mitä he haluavat? Vastaan, että kukaan tuskin toivoi muutosta tai vaihtoehtoisesti tilaushintojen roimaa korotusta. Vastaan myös, että moni tilaaja – ikäihminenkin – on siirtynyt näköislehden lukijaksi. Tilaajilla on erilaisia tarpeita.

Monessa kipakassa palautteessa pidetään vääränä sitä, että tilaaja maksaa keskiviikon suurjakelun lehdet myös ei-tilaajille. Asia on oikeastaan päinvastoin: suurjakelulla ja sen ilmoitustuotolla varmistamme varhaiskannon säilymistä muina päivinä.

Tilaushintaan kuuluu nyt lehti kuutena päivänä viikossa kotiin kannettuna, viitenä päivänä pääosalle varhaisjakeluna, ja kehittyvät digitaaliset palvelut.

Vain tilaaja pääsee lukemaan keskiviikonkin lehden sähköisesti aamukolmesta alkaen.

Järjestimme kuluneella viikolla kaksi digiklinikkaa, joissa neuvottiin Mediatilin luomisessa ja näköislehden lukemisessa kädestä pitäen.

Tuntui hyvältä nähdä tupa täynnä opinhaluisia ikäihmisiä. Kiitos kärsivällisyydestä niille, jotka joutuivat jonottamaan omaa vuoroaan.

Kiitos myös keskusteluista, kritiikistä ja parannusehdotuksista sekä jakelupalautteesta. Jakelun onnistumisesta otamme edelleen tietoa vastaan.

Saamani voimakaskin palaute vahvistaa sen, minkä jo tiesin: meillä on paljon uskollisia, sitoutuneita ja pitkäaikaisia lukijoita. Tämä on viesti myös markkinoille. Tilattavan sanomalehden lukuarvo on korkea.

Kaiken ydin on sisältö, ja Länsi-Uusimaan toimittajat kaivelevat uutisia yhtä palavalla innolla kuin ennenkin – julkaistiin ne sitten paperisena tai sähköisenä.

Moni asia olisi tässäkin kaupungissa jäänyt kertomatta ja keskustelematta auki ilman meitä lehdentekijöitä.

Päätoimittaja Päivi Kallo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet