Kirjoittajavieras

Eero Hettula: Tuleeko vai eikö tule

Heli Kurimo

Maailmantalous odottaa tulevatko vientitullit ja keitä ne koskevat ja mitä tuotteita. USA:n presidentti on omalta osaltaan toiminut. Vanhana teräsmiehenä ei voi kuin todeta, että hän ei varmasti tiennyt mitä teki. Toivottavasti maltti voittaa eikä kauppasotaa oikeasti tule. Vapaakauppa on Suomelle ensiarvoisen tärkeää, koska vientituotteemme ovat pääasiassa investointihyödykkeitä ei kuluttajatuotteita.

Terästäkin on monenlaista, Suomessa valmistetaan lähinnä erikoisteräksiä, joiden toimituksia ei helposti voi siirtää toiselle toimittajalle. Asiakkaiden valmistusketjut ovat pitkiä ja eri vaiheiden laatumääräykset sekä -tarkastukset vaativia. Yhtäkkiset muutokset aiheuttavat vaikeuksia useille toimialoille, joilla käytetään terästä raaka-aineena. Esimerkiksi autoissa käytettäviä korkealujuuksisia teräksiä ei voi noin vain vaihtaa toisten toimittajien tuotteisiin, koska autojen turvallisuus voisi vaarantua. Tottakai kilpailua on ja tuotteita saa markkinoilta, mutta kustannukset nousevat nopeasti ja vaikuttavat pitemmittä viiveittä hintoihin. Usein hinnat nousevat jo kun asiasta tiedotetaan! Tuleeko kauppasota vai eikö?

Tuleeko maakuntauudistus ja Sote vai eikö. Moniko on paneutunut näihin uudistuksiin niin, että tuntee ne hyvin tai edes jotenkuten. Perustavoite on parempaa ja tasa-arvoista sosiaali- ja terveyspalvelua koko Suomeen. Sitä kannattavat kaikki, mutta sitten tiet eroavatkin jo. Soten valinnanvapaudesta on kiistelty, jotkut ovat todenneet sen perustuslain vastaiseksi ja taistelleet siihen muutoksia. Nyt samat voimat esittävät, että kilpailu ei ole reilua ja hakevat EU:sta apua kilpailun vapauttamiseksi. Vaikea siihen on oikein sanoa muuta kuin, että se on politiikkaa.

Kilpailu on kuitenkin jo täällä ja siitä selviävät parheiten ne jotka keskittyvät joustavaan, laadukkaaseen, tehokkaaseen ja inhimilliseen palveluun. Olemme valmiita maksamaan hyvästä palvelusta. Jo tänä päivänä kirpaisee, kun todella tarvitsee apua, tiedän sen omasta kokemuksesta. Silloin on valmis maksamaan, vaikka omasta pussista, jos vain suinkin voi sen tehdä.

Maakuntauudistustakaan ei kannata heittää kovin kevyesti romukoppaan. Tarjottavien palvelujen pitää olla maailmanluokkaa, koska kilpailu on globaalia halusimme sitä tai emme. Maakuntien on kyettävä tarjoamaan yritysten ja yhteiskunnan tarvitsemat palvelut, siis muutkin kuin sotepalvelut. Ilman laadukkaita palveluja kilpailukykymme heikkenee nopeasti. Aikaa ei saa tuhlata turhaan pikkupolitikointiin, mutta vaihtoehdot on hyvä esittää.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet