A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Älä usko asiantuntijaa

Yleisö luottaa asiantuntijoihin yhä vähemmän ja entistä enemmän vaihtoehtoiseen tietoon.

Asiantuntijoina esiintyneet sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylijohtaja Marina Erhola ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander ovat arvostelleet kärkkäästi sosiaali- ja terveysuudistusta.

Hiilamolaisten mielestä Juha Sipilän hallituksen sote-uudistus on pelkkää sutta ja sekundaa. ”Sotea ei turhaan kutsuta Suomen heikoimmin suunnitelluksi uudistukseksi” (HS 10.12.2017).

Äkkiä kaikki on toisin? Hiilamolaiset sanovat nyt, että soten ”valmistelu on ollut 3–4 viime vuoden aikana hyvinkin huolellista” (HS 11.3.) Somelianttarit vaihtavat mielipidettä, kun kansanedustajat ovat alkaneet uskoa asiantuntijoiden lausuntoihin.

Vasemmistolaista Hiilamoa kauhistuttaa seisominen samassa rintamassa uusliberaalin Lepomäen kanssa."

Sote-kritiikki on siis johtanut viimeiset 3-4 vuotta kansanedustajia ja kansalaisia harhaan. Hiilamo väittää nyt, että ”viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä”. Tällä viitataan kansanedustaja Elina Lepomäkeen (kok.), joka kritisoi sotea hiilamolaisin perustein.

Vasemmistolaista Hiilamoa kauhistuttaa seisominen samassa rintamassa uusliberaalin Lepomäen kanssa. Tilanteesta ei pääse pois kuin takkia kääntämällä.

Somelianttareille kävi kuin pojalle, joka huusi liian usein ”susi tulee”. Nyt susi on eduskunnassa ja sote voi kaatua.

Yksi fakta ei ole vanhentunut. Soten valmistelijat eivät ole osoittaneet, millä tavalla uudistus tuottaa luvatut kolmen miljardin euron säästöt. Pikemminkin näyttää siltä, että kustannukset nousevat kolmella miljardilla, mikä johtaisi kansalaisten verojen korottamiseen.

Vastuullisen median pitää viimeistään nyt nostaa tikun nokkaan hiilamolaiset asiantuntijat ja heidän motiivinsa.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet